AKS, GKE of EKS
Kubernetes is software die ons in staat stelt om applicaties uit te rollen, te beheren en te schalen. De applicaties worden verpakt in containers en kubernetes bundelt deze in units. Hiermee kunnen we onze applicatie over duizenden servers verspreiden en tegelijkertijd toch behandelen als één enkele unit.
Kubernetes vereenvoudigt het dagelijks werk van degenen die gebruikmaken van gecontaineriseerde applicaties. Maak je echter geen zorgen. In het geval dat je applicatie niet gecontaineriseerd is, is Docker er om je te helpen!
Deze blog biedt een overzicht van het aanbod van Kubernetes van drie cloud providers: Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) van AWS, Azure Kubernetes Service (AKS) van Microsoft Azure, en Google Kubernetes Engine (GKE) van Google Cloud. Allereest wordt bekeken wat een organisatie kan bereiken door Kubernetes te gebruiken.
Waarom gebruik maken van Kubernetes?
Hieronder staat een overzicht van een aantal voordelen van Kubernetes.
- Snellere time-to-market — Kubernetes stelt IT-teams in staat om grote applicaties in vele containers efficiënter te beheren doordat veel aspecten van het beheer van de containergebaseerde applicaties worden overgenomen. Bijvoorbeeld, Kubernetes behandelt service discovery, begeleidt containers met de onderlinge communicatie en regelt de toegang tot de storage van diverse providers zoals bij AWS en Microsoft Azure.
- Kostenoptimalisatie — Kubernetes maakt een containergebaseerde architectuur mogelijk door applicaties optimaal te clusteren. De software programmeert op intelligente wijze en verwerkt containers nauwkeurig, daarbij wordt rekening gehouden met de beschikbare resources. Ook worden applicaties automatisch opgeschaald om te voldoen aan de operationele behoeften, waardoor er ruimte ontstaat voor andere productieve taken.
- Verbeterde schaalbaarheid en beschikbaarheid — Als een orchestration system is Kubernetes een kritisch beheersysteem om “auto-magisch” te schalen en de prestaties van de applicaties te verbeteren. De Kubernetes auto-scaling is niet beperkt tot slechts infrastructurele metrics – zelfs aangepaste metrics kunnen worden toegepast om het opschalingsproces te triggeren.
- Multi- en hybride cloud flexibiliteit — Een van de grootste voordelen van Kubernetes en containers is dat het bijdraagt aan de realisatie van een hybride- en multi-cloud omgeving. Dit stelt je in staat om de juiste workloads op de juiste cloud te plaatsen en om vendor lock-in te voorkomen.
- Effectieve migratie naar de cloud — Aangezien Kubernetes consistent in alle omgevingen functioneert, on-premise en clouds zoals AWS, Azure en GCP, biedt het een naadloos en prescriptief traject om je applicaties van on-premise naar een cloud omgeving te migreren.
Vergelijking van AKS, GKE en EKS
Bij het selecteren van welke gehoste Kubernetes provider het beste aansluit, dien je verder te kijken dan alleen de prijs. Extra overwegingen zoals schaalbaarheid, standaardisatie, update-frequentie, recovery, en het al dan niet opnemen van een service mesh zijn allemaal van cruciaal belang om de beste beslissing te kunnen nemen.
Microsoft Azure Kubernetes Service
Aanvankelijk bood Azure ACS aan, een oplossing die Apache Mesos, Kubernetes en Docker Swarm ondersteunde. In 2017 gaven ze echter de voorkeur aan een speciale Kubernetes-hostingdienst, waarbij de andere functies werden geëlimineerd.
AKS is het door Microsoft ontwikkelde Kubernetes-aanbod dat draait op Azure Public Cloud, Government Cloud en zelfs Azure Stack voor on-premise. Het is diep geïntegreerd met de rest van de Microsoft cloud services en beschikt over managed worker nodes (in tegenstelling tot EKS).
Google Cloud Platform Kubernetes Engine (GKE)
Google Kubernetes Engine heeft de beste integratie met Kubernetes omdat Google als oprichter een enorme invloed heeft gehad. Het ondersteunt o.a. de Istio service mesh en Gvisor voor een extra veiligheidslaag tussen de werkende containers.
GKE biedt in vergelijking met AKS en EKS het meest veerkrachtige en veelzijdige Kubernetes aanbod aan. Het heeft de hoogste SLA voor uptime (zie onderstaande tabel) en is de enige met een marktplaats om applicaties te deployen.
Amazon Web Services Elastic Kubernetes Engine (EKS)
Elastic Kubernetes Services (EKS) is een van de managed container services die beschikbaar is via AWS. Elastische Container Service (ECS) die voorafging aan EKS en Fargate is een meer geprefereerde oplossing.
— — —
Vergelijkingscriteria
Tarieven — fd
Kubernetes versie — fd
Globale beschikbaarheid — fd
Updates — fd
Node groups — fd
Bare Metal Nodes — fd
Management via CLI —
Resource Monitoring — fd
Jaar uitgebracht | 2018 | 2014 | 2017 |
Kubernetes versie # | |||
Wereldwijde beschikbaarheid | |||