Apache Ranger

Wat is Apache Ranger?

Apache Ranger is in essentie een framework om uitgebreide databeveiliging op het Hadoop-platform mogelijk te maken, te monitoren en te beheren. 

Apache Ranger

De software wordt door een groot aantal bedrijven wereldwijd gebruikt om hun big data implementaties te beveiligen. De visie hieromtrent is om bedrijven in staat te stellen hun datalaag te beveiligen en te beheren ongeacht de database, het platform of de gekozen cloudoplossing. 

Doelstellingen van Apache Ranger

Apache Ranger heeft onderstaande doelstellingen voor ogen:

  • Gecentraliseerd security beheer om alle security gerelateerde taken te beheren in een centrale UI of met behulp van REST API’s.
  • Gestandaardiseerde autorisatiemethode voor alle Hadoop-componenten.
  • Mogelijkheid tot het uitvoeren van een specifieke handeling of bewerking met Hadoop door middel van een centrale beheertool.
  • Centralisatie van de auditing van de gebruikerstoegang en de operationele acties (veiligheidsgerelateerd) binnen alle componenten van Hadoop.
Apache Ranger

Uitbreiding van het traditionele Hadoop

In de afgelopen jaren zijn Ranger-plugins ontwikkeld door zowel open source aanbieders als commerciële dienstverleners. Het beheer van Apache Ranger wordt centraal uitgevoerd en de functionaliteiten worden uitgebreid met behulp van plug-ins. Het initiële project van de Apache Ranger community was gericht op het Hadoop platform en andere Apache projecten , zoals Apache Hive, Apache Hbase, Apache Knox, Apache Kafka, YARN etc..

Iedereen die met big data of Hadoop werkt zal bekend zijn met deze projecten. In de afgelopen jaren is de community enorm gegroeid en heeft Apache Ranger zich uitgebreid naar andere platformen.