Jenkins

Wat is Jenkins?

Jenkins is ontworpen om gemakkelijk software te ontwikkelen, testen en implementeren. Het is een open source-automatiseringsserver, geprogrammeerd in Java. Veel bedrijven omarmen de tool en gebruiken het in hun DevOps en CI / CD teams. 

Jenkins

Jenkins ondersteunt CI / CD

Continuous integration betekent dat na elke wijziging een geautomatiseerde test op een applicatie wordt uitgevoerd. Op deze manier worden fouten snel opgespoord en opgelost. De tool zorgt ervoor dat omgevingen exact dezelfde code hebben als repositories.

Het automatiseren van het implementatieproces met continuous delivery maakt het gemakkelijker om code in productie te zetten. Het risico op menselijke fouten is beperkt omdat er geen handmatige implementaties meer nodig zijn. Wanneer de code in productie wordt gezet, gaat de code door een aantal tests heen.

Waarom zou je de tool gebruiken?

De tool kent een erg vriendelijke gebruiksinterface en heeft veel aangepaste thema’s die kunnen worden geïnstalleerd. Met één klik op de knop kun je beginnen met ontwikkelen. Jenkins is gratis en dat maakt het erg populair. Afgezien daarvan is het zeer robuust en betrouwbaar in gebruik.

Verder is er een ruime ondersteuning aan plug-ins. Plug-ins zijn verkrijgbaar voor bijvoorbeeld; database-integratie, cloud-integratie, Github en nog veel meer. Er is een goed ecosysteem van open-source plug-ins, die weer gratis verkrijgbaar zijn.

In Jenkins kun je meerdere pipelines ontwikkelen, zodat workflows geautomatiseerd kunnen worden. Tot slot hoef je je geen zorgen te maken over handmatige handelingen of het plannen van taken.