OpenShift

Wat is OpenShift?

OpenShift is een platform as a service (PaaS) van Red Hat dat is ontwikkeld rondom Docker en Kubernetes. Kubernetes is een open source, container as a service (CaaS) project afkomstig van Google.

OpenShift

Van de traditionele aanpak naar PaaS

Voorheen was het noodzakelijk om op allerlei verschillende niveaus, van servers tot besturingssystemen, expertise te hebben als je een applicatie wilde bouwen en in productie wilde brengen. PaaS daarentegen is een cloud-gebaseerde service waarin, naast de hardware, ook het besturingssysteem en de database in de Cloud worden geplaatst, zodat gebruikers zich alleen nog maar bezig houden met het ontwikkelen van applicaties.

Wat zijn de mogelijkheden?

OpenShift biedt de mogelijkheid om applicaties snel en efficiënt te ontwikkelen, te testen, te produceren, te hosten en te schalen in één cloud-omgeving. Met OpenShift kunnen partijen zich primair toeleggen op het ontwikkelen van applicaties, zonder zich te bekommeren om de infrastructuur en de besturingssystemen. Development tools, servers en programmeeromgevingen zijn uitstekend toegankelijk dankzij de cloud, zónder de complexiteit en de kosten die gepaard gaan met de IT-infrastructuur.

OpenShift

Wat zijn de voordelen?

De grootste voordelen zijn hieronder uiteengezet:

  • Snelheid – de ontwikkelingstijd van het developen wordt aanzienelijk verkort. Gebruikers ontwikkelen applicaties met de door hun gewenste programmeertalen en tools en implementeren deze door middel van container-images.
  • Gemak maak gebruik van kant-en-klare templates om met 1 muisklik de programmeertalen, frameworks en databases van de applicatie op te zetten. Implementaties zijn net zo eenvoudig als het klikken op de knop of het uitvoeren van een Git-push commando.
  • Kosten – het wiel hoeft niet telkens opnieuw uitgevonden te worden als een nieuwe applicatie wordt ontwikkeld. Veel problemen met het systeembeheer die verband houden met het ontwerpen en implementeren van apps in containers worden zodoende gereduceerd of geëlimineerd.
  • Streamline delivery – dankzij OpenShift kunnen developers hun workflows standaardiseren, meerdere omgevingen ondersteunen en Continious Integration met geautomatiseerd releasemanagement realiseren.
  • Schaalbaarheid organisaties kunnen met OpenShift op een eenduidige manier traditionele- en cloud-applicaties orkestreren en schalen.
  • Kennis bij gebruik van OpenShift ontvangt de gebruiker een Red Hat-distributie van Kubernetes inclusief de OpenShift-functionaliteiten omtrent code-implementatie, geautomatiseerde builds etc.. De kennis van de traditionele manier, zoals voor het beheren van allerlei hardware en software wordt voor de gebruiker uit handen genomen.