Het logo van Axxius

Wat is Power Bi?

Power BI is de verzamelnaam voor een assortiment aan cloud-gebaseerde apps en diensten die organisaties helpen bij het verzamelen, beheren en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen, via een gebruiksvriendelijke interface.

Power Bi

De gebruikersinterface van Power BI is vrij intuïtief voor gebruikers die bekend zijn met Excel. Bovendien maakt de integratie met andere Microsoft-producten het een zeer veelzijdig self-service tool. Vooraf is weinig training vereist om de software te gebruiken. 

Wie maakt er gebruik van?

Hoewel business intelligence-producten doorgaans primair de verantwoordelijkheid zijn van data analisten en data scientist, kan Power BI dankzij het gebruikersvriendelijke karakter ervan door een groot scala aan mensen binnen een bedrijf worden gebruikt.

Hoe het gebruikt wordt, hangt af van wat de rol is van de gebruiker. Power BI kan aangepaste dashboards genereren, afhankelijk van welke data relevant is en voor welke informatie je in aanmerking komt. 

Power BI biedt een admin-portal voor beheerders om de implementatie van Power BI te helpen configureren, evenals het monitoren van het gebruik en het aantal licenties.

Wat zijn de 4 pijlers van Power Bi?

  1. Power Query — een dataconnector en een intuïtieve tool waarmee je gegevens kunt vormgeven, opschonen, converteren en vele andere dingen kunt doen.
  2. Data Model — de basis van Power BI. Datamodellen profiteren van het gebruik van een meervoudig ontwerp met onderlinge relaties. Hierdoor wordt de bestandsgrootte verkleind en de prestaties verhoogd.
  3. Power BI Desktop — rapportages bevatten meer dan 36 ingebouwde visuals, met toegang tot een dynamische marktplaats van aangepaste visuals.De rapportages zijn ontworpen om uiterst interactief en klantgericht te functioneren. Dankzij talrijke mogelijkheden om te filteren, te combineren of in de gegevens te verdiepen. 
  4. Power BI Service — een online platform dat het mogelijk maakt om op een veilige manier rapporten te publiceren binnen een organisatie. Eenmaal gepubliceerd kunnen de rapportages vanaf bijna elk apparaat met een webbrowser of app store worden geopend.

Wat zijn de kosten?

Er zijn drie soorten van Power BI beschikbaar: Power BI Desktop, Power BI Pro en Power BI Premium. Een gratis versie van Power BI is beschikbaar voor midden en kleinbedrijf (MKB). Bij de professionele versie, Power BI Plus, is een maandelijkse abonnementsprijs van 9,99 dollar per gebruiker, per maand van toepassing.

De prijs voor Power BI Premium is afhankelijk van de omvang in gebruik en de gebruikersaantallen. Gebruikers kunnen de Power BI Desktop applicatie voor Windows 10 hier downloaden.