Wat is GIT en wat is GitHub?

Wat is GIT en wat is GitHub?

Als je iets over Git leest, dan lees je over Distributed Version Control System (DCVS). Het is het meest populaire versiebeheersysteem onder developers. In dit artikel wordt uitgelegd wat Git is en hoe dit zich verhoudt dit GitHub. 

Waarom hebben we versiebeheer nodig?

Tijdens het ontwikkelen van bijvoorbeeld webapplicaties werken developers samen aan diverse bestanden in verschillende mappen. Een algemene en vereenvoudigde manier om ernaar te kijken, maar meer is het uiteindelijk niet.

Dus als we bestanden en mappen hebben, waarom kunnen we dan niet gewoon werken zonder enige zorgen over versiebeheer? Wel, hier komen de pijnpunten bloot te liggen. Heb je ooit aan een Word-document gewerkt samen met jouw collega? Je gebruikt Dropbox en opent tegelijkertijd het bestand. Als je samen aan het bestand werkt dan overschrijf je elkaars wijzigingen.

Dit is waar versiebeheer nodig is. Met een goed versiebeheersysteem kun je bijhouden waar je aan hebt gewerkt en waar je collega mee bezig is. Het doel is om niet te botsen met elkaars werk en wijzingen mogelijk te overschrijven. Een goed versiebeheersysteem stelt ons in staat om op een efficiëntere manier samen te werken.

Wat is GIT en wat is GitHub?

Wat is Git?

Git is een systeem voor versiebeheer dat voornamelijk wordt gebruikt door programmeurs en anderen die code schrijven. Het werkt op de command line van je lokale computer. Hiermee kun je bestanden en wijzigingen aan die bestanden bijhouden in iets dat een repository of repo wordt genoemd.

Hieronder zie je een voorbeeld van een repository op mijn lokale computer. Dit zijn de bestanden en mappen die worden bijgehouden. Je kunt het alleen gebruiken, of je gebruikt het met een team van mensen die aan hetzelfde project werken.

Wat is GIT en wat is GitHub?

Het is handig in een teamomgeving omdat iedereen onafhankelijk aan die bestanden kan werken. Wijzigingen kun je samenvoegen en permanent wordt vastgelegd wie welke wijziging heeft doorgevoerd.

Hoe verhoudt GitHub zich tot Git?

GitHub is een website waarmee je Git repositories online kunt uploaden. Waarom zou je dit doen? Nou, het biedt een back-up van alle bestanden en mappen. Ten tweede heeft GitHub een visuele interface voor het navigeren door je repo’s. De interface is fijn voor anderen die door alle repositories navigeren en het vereenvoudigt de samenwerking onderling.

Github is dus een platform of verzamelplaats voor het plaatsen van broncodes, projecten en oplossingen voor uitdagingen. GitHub geeft developers de mogelijkheid om samen software te ontwikkelen.