Wat zijn altcoins?

Altcoins zijn alle cryptocoins die in de markt beschikbaar zijn, behalve Bitcoin. Het begrip altcoin kan worden opgedeeld in twee delen: alt (alternatief) en coin (valuta/munt).

Sinds de oprichting van Bitcoin zijn al vele organisaties met hun eigen digitale valuta opgeklommen in de markt. Hun belangrijkste doel is om zelf een grote organisatie te worden, met echte user-cases voor de cryptocoins. Daarnaast hebben zij zich als doel gesteld om ervoor te zorgen dat de hele wereld uiteindelijk hun cryptovaluta gaat gebruiken. Iedere altcoin heeft een verschillende user-case waarvoor de munt gebruikt kan worden. Een handige website om een beeld te krijgen van alle beschikbare altcoins is Coinmarketcap.

Altcoins

Bitcoin en de grootste altcoins

In de afbeelding hierboven staan de grootste cryptocurrencies ter wereld op een rij. Bitcoin is nummer 1, met een marktkapitaal van meer dan 112 miljard euro. De op één na grootste concurrent in de markt is Ethereum. Binnen een zeer korte periode is de markt voor cryptocurrency enorm gegroeid. Hieronder lichten we drie andere succesvolle cryptocurrencies kort toe:

  • Ethereum (platform voor het creëren van decentrale applicaties op de blockchain.
  • Ripple (betalingsprotocol als een digitale munt)
  • Litecoin (snelle variant Bitcoin)

Op dit moment (eind 2018) bestaan er rond de 2100 cryptocurrencies. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, is het marktaandeel (ook wel BTC dominantie) van Bitcoin 52%.

Overzicht van coinmarketcap

Altcoins kopen of niet?

Betekent het succes van Bitcoin, Ripple en Ethereum dat je ook moet investeren in altcoins? Als een van de cryptocurrencies zich aansluit bij een van de grotere of flink in waarde stijgt, kan je dat wellicht veel geld opleveren.

Wat je wel moet weten is dat sommige altcoins helemaal geen user-case hebben. De munten die je in de afbeeldingen hieronder ziet zijn puur gemaakt voor pump and dump. Doe altijd je eigen gedegen onderzoek als je wilt investeren. Lees meer over het onderzoek doen naar ICO’s en altcoins. Investeer hetgeen je kan missen en gebruik je verstand. 

Altcoins

Waar altcoins kopen?

Voor het aankopen van altcoins kun je terecht op exchanges die beschikbaar zijn via het internet. Voor het veilig opslaan en bewaren van je cryptocurrencies, heb je een wallet nodig.