Wat is Bitcoin?

Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde digitale valuta. Van persoon tot persoon worden via het internet betalingen verricht, zonder de tussenkomst van een bank. Dit betekent dat de kosten veel lager zijn en dat de valuta in ieder land te (verhandelen) gebruiken is. Kenmerkend is dat het niet mogelijk is tegoeden te bevriezen en er geen limiet bestaat om in te stappen.

Wat is mining?

Bitcoins worden gegenereerd via het internet, door zogenaamde miners. Mining vereist een bepaalde hoeveelheid werk voor ieder blok Bitcoins dat beschikbaar komt. De hoeveelheid wat aan Bitcoins vrij komt, wordt automatisch door het netwerk aangepast.

Naar mate de tijd vordert, neemt het aantal nieuwe Bitcoins af. Daarnaast past het Bitcoin netwerk automatisch de moeilijkheid van het minen aan. Met andere woorden is mining een digitale manier van delven, zoals mijnwerkers dat doen naar goud. Bitcoin-software is volledig open source en iedereen kan de code inzien.

Hoe werkt het opslaan van de digitale valuta?

Bitcoins worden opgeslagen in een digitale portefeuille of wallet, portemonnee in het Engels. Dit is hetzelfde als online bankieren. Wanneer Bitcoins worden overgedragen, wordt er een elektronische handtekening toegevoegd (private key). Na enkele minuten wordt de transactie geverifieerd door een miner en permanent en anoniem opgeslagen in het Blockchain(netwerk).

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Bitcoins kun je kopen op exchanges, dit zijn handelsplaatsen waar je de digitale valuta kunt kopen/ verkopen en kunt verhandelen tegen altcoins. De grootste exchange in 2018 is Binance, hier kun je terecht om een rekening aan te maken. Op de website van CoinMarketCap kun je 24 uur per dag inzien wat de koers van de Bitcoin is.