Blockchain
Een veelgehoord begrip, gerelateerd aan cryptovaluta of Bitcoin is blockchain. De toekomstmogelijkheden van de technologie strekken verder dan alleen de mogelijkheden van Bitcoin. Wat een blockchain is en hoe het werkt, lees je in dit artikel.
Wat is blockchain?
Een blockchain bestaat uit een keten van samengevoegde gegevens. De ‘schakels’ van de keten worden blokken (blocks) genoemd. De blokken worden opgeslagen op een netwerk van computers die via het internet met elkaar verbonden zijn. Het systeem kan worden gebruikt om gegevens (transacties, afspraken, berichten etc..) vast te leggen. Zo kan er via internet eigenlijk een soort gezamenlijke boekhouding worden bijgehouden.
Gezamenlijk betekent dat het openbaar is, en in het bezit is van één partij. Het openbare grootboek is dus volledig gedistribueerd over het netwerk. Een blockchain netwerk kent geen centrale autoriteit; gebruikers bezitten zelf de controle en verantwoordelijkheid over het netwerk. Dit gebeurt door Nodes in het blockchain netwerk.
Wat is een node?
Een Node is iedere computer met een kopie van de blockchain die deelneemt aan het netwerk. De Node communiceert door het netwerk heen met andere Nodes; het zijn de controleurs van alle transacties. Een node kan als het ware gezien worden als de notaris die iedere transactie verifieert.
Voorbeeld van een blockchain
Je zou een blockchain kunnen zien als een soort spreadsheet die op Google Drive is opgeslagen. Dit bestand kan door meerdere gebruikers gedeeld en bewerkt worden. Als gebruiker kun je de aanpassingen van mede-gebruikers direct inzien, zo ben je altijd up-to-date aan het werk.
Het enige verschil is dat je in een blockchain alleen informatie kunt toevoegen en niets kunt wijzigen, zodat eerdere transacties ongewijzigd blijven bestaan. Het plegen van fraude wordt met het gebruik van een blockchain erg lastig, omdat de administratie wordt bijgehouden op een netwerk van verschillende servers. Doordat de blockchain transparant is, kan iedere transactie of handeling worden opgezocht. In dit artikel van The Economist wordt dit principe goed en helder uitgelegd.