Ethereum

Om Ethereum te kunnen begrijpen moeten de begrippen Ethereum en Ether even los van elkaar gezien worden. Ether (ETH) of Ether tokens zijn cryptocurrency (cryptovaluta). Het begrip Ethereum is het platform, gebaseerd op blockchain technologie.

Wat is Ether?

Ether is een volledig programmeerbare cryptocurrency  die gebruikt maakt van zogenoemde smart contracts. Het eigenaardige van smart contracts is dat de regels en voorwaarden van het contract geprogrammeerd worden in het (smart) contract zelf. Door  coderingen kunnen deze slimme contracten zichzelf automatisch in stand houden (consolideren) in het blockchain netwerk.

Doordat smart contracts in de blockchain draaien, kunnen deze contracten alleen zoals geprogrammeerd worden uitgevoerd. In de blockchain zijn de smart contracts volledig beveiligd tegen fraude, censuur, interventies van derde partijen of downtime. Daarnaast kan Ether ook gelden als betaalmiddel als je een (Ether) wallet hebt

Wat is Ethereum?

Waar Bitcoin blockchaintechnologie gebruikt om digitale transacties uit te voeren, van persoon naar persoon (peer-to-peer), zonder centrale autoriteit, heeft Ethereum een andere aanpak.

De omschreven smart contracts kunnen geprogrammeerd worden met Ethereums’ programmeertaal: Solidity. Tevens is het met Solidity mogelijk om decentrale applicaties te ontwikkelen, ook wel DAPP’s genoemd. Blockchain technologie maakt het mogelijk dat deze apps op een decentraal platform staan. DAPP’s kunnen hierdoor niet gehackt worden of offline worden gehaald door andere partijen.  

Ethereum is dus het platform waar de smart contracts en de decentrale applicaties op draaien en ontwikkeld worden. Het Ethereum netwerk kan in de toekomst gaan gelden als een nieuw soort internet, gebaseerd op blockchain technologie.

Hoe kom je aan Ethers?

Je kunt op verschillende manieren aan Ethers komen. Hieronder zetten we twee opties op een rijtje:

1. Ether minen

Net zoals de blockchain van Bitcoin, wordt de Ethereum blockchain onderhouden door miners. Grofweg iedere 10-20 seconden wordt een nieuw blok, met daarin de laatst verwerkte transacties, aan de blockchain toegevoegd. Op de website Etherscan kun je alle transacties binnen de Ethereum blockchain doorzoeken.

2. Ether kopen

De makkelijkste en snelste manier om aan Ethers te komen, is door deze te kopen. Op een exchange (of handelsplatform) kun je allerlei cryptocurrencies verhandelen door deze te kopen en te verkopen.