Wat is een exchange?

Het begrip exchange kom je tegen wanneer je met cryptocurrency in aanraking komt. Een exchange is een handelsplatform voor digitale valuta; het is een soort winkel waar je digitale valuta kunt kopen en verhandelen. 

Op een exchange kun je niet alleen terecht voor het handelen in Bitcoins, maar ook voor verschillende Altcoins. Tegenwoordig zijn verschillende exchanges beschikbaar, elk met zijn eigen assortiment aan coins.

Is een exchange veilig?

Het is nooit met zekerheid te zeggen of een exchange volledig veilig is. Een exchange kan gehackt worden, zoals bijvoorbeeld gebeurde met MT.Gox in 2014. Bovendien kan exchange failliet gaan, of kunnen tegoeden worden bevroren. Bovendien kan het gebeuren dat een exchange niet bereikbaar is door bijvoorbeeld een systeemupdate. Dit gebeurde aan het begin van 2018 met Kraken, waardoor beleggers niet meer bij hun cryptocurrency konden komen.

Het is raadzaam om je digitale valuta offline op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van paper wallets of hardware wallets. Hier lees je meer over het veilig opslaan van jouw digitale valuta.

Welke cryptocurrency staan op welke exchange?

Om te ontdekken welke digitale munten op welke exchange verkrijgbaar zijn, kun je kijken op CoinMarketCap. Hier staat per coin aangegeven op welke exchanges deze worden verhandeld.

Welke exchange kan ik het beste gebruiken?

De vraag welke exchange het beste is, is lastig te beantwoorden, omdat dit van verschillende zaken afhangt. Doe altijd je eigen onderzoek; zoek naar referenties, reviews en reputaties. Doe daarnaast onderzoek naar de kosten, betalingsmogelijkheden en eventuele verificatie-eisen. Op dit moment (eind 2018) is Binance de grootste exchange. 

Binance is opgericht in 2017 en is gevestigd in Hong Kong. De exchange wordt ondersteund voor desktop en apps op iOS en Android. Daarnaast heeft Binance ook een eigen cryptocurrency uitgebracht: Binance Coin (BNB)

Wil je beginnen met het handelen op Binance? Lees de Binance handleiding  voor meer informatie over  het aanmaken van een account en het kopen van cryptocurrency.