Introductie tot cryptocurrency

Iedereen heeft het tegenwoordig over cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple etc. Nadat het lezen van dit artikel heb je een redelijke beeldvorming wat het begrip cryptocurrency inhoudt.

Wat is cryptocurrency?

Om het begrip Cryptocurrency goed uit te kunnen leggen, delen we het woord op in twee losse begrippen. Crypto betekent ook wel ‘verborgen’ of ‘geheim’ en currency is engels voor valuta of betaalmiddel. Met cryptocurrency kun je via het internet wereldwijd betalingen doen. Onderstaand worden de begrippen crypto en currency verder uiteengezet.

Crypto(grafie)

Het belangrijkste kenmerk van cryptocurrency is het feit dat deze gebaseerd is op cryptografie. Cryptografie gebeurd op basis van wiskundige formules door middel van encryptie en decryptie. Encryptie staat voor het (versleutelen) coderen en decryptie staat voor het (ontcijferen) of decoderen van data en bestanden. Met behulp van cryptografie kunnen transacties op een veilige en betrouwbare manier worden uitgevoerd.

(Crypto)currency

Cryptocurrency of cryptogeld is een digitale valuta waarmee betalingen worden verricht op internet. Het enige wat je nodig hebt om een transactie te doen, is een device met internettoegang. Zo kun je via internet wereldwijd betalingen doen.

Cryptocurrency kan als alternatief voor reguliere geldsoorten worden gebruikt. In veel opzichten lijken geldsoorten en cryptovaluta sterk op elkaar. Zo kun je er producten of diensten mee kopen en kun je ermee speculeren.

Belangrijke kenmerken van cryptocurrency

Cryptocurrency bezitten enkele bijzondere kenmerken. Hieronder lichten we deze kenmerken verder toe.  

1. Gelimiteerde hoeveelheid per munt

Van iedere munt is er een gelimiteerde hoeveelheid beschikbaar. De uiteindelijk hoeveelheid die uiteindelijk op de markt komt, ligt van tevoren al vast. Op een vastgestelde datum in de toekomst is er een exacte waarde aan munten in omloop. Technisch gezien wordt het aanbod van de munt door deze marktwerking alsmaar kleiner en de vraag alsmaar groter.

2. Peer-to-peer

Transacties worden direct van persoon tot persoon (peer-to-peer) uitgevoerd; er is geen tussenpersoon (zoals een bank of een andere financiële instelling) bij de betalingen betrokken. Het gevolg hiervan is, dat je voor betalingen in cryptovaluta dus zelf vrijheid hebt, maar ook een eigen verantwoordelijkheid. . Een foute transactie kan namelijk niet worden teruggedraaid.

3. Gedecentraliseerd netwerk

De betalingen en transacties worden uitgevoerd op de blockchain. De blockchain is een gedecentraliseerd netwerk. De blockchain is een soort grootboek waarin alle gegevensmutaties worden bijgehouden. Het grootboek is voor iedereen toegankelijk en transparant. Transacties kunnen te allen tijde door iedereen worden ingezien. Het doel van het gedecentraliseerde netwerk is dat gebruikers de controle houden over transacties en betalingen, zonderinmenging van overheden of banken.