Wat is Litecoin?

Litecoin is een decentrale online valuta en werd uitgebracht op 7 oktober 2011 via een open source project op GitHub. De cryptovaluta is een van de eerste klonen van Bitcoin, aangepast om een snellere en lichtere variant van Bitcoin te maken. Sommigen noemen Litecoin het ‘kleine broertje’ van Bitcoin.

Litecoin

Litecoin maakt gebruik van het blockchain-netwerk om eenvoudig en veilig een grootboek aan alle transacties bij te houden. Geld kan overal ter wereld naar iedereen toe worden gestuurd. De transactiekosten zijn aanzienlijk lager in vergelijking met bankoverschrijvingen en andere digitale betalingsdiensten. 

Door wie is Litecoin ontworpen?

Hoewel de maker(s) van Bitcoin graag in de schaduw blijven, is de ontwikkelaar van Litecoin (Charlie Lee) gewoon bekend en tevens erg actief op social media. Zijn doel destijds, een lichte versie creëren van Bitcoin. Charlie Lee is werkzaam geweest bij Google en Coinbase, nu werkt hij full-time aan het Litecoin protocol. De ontwikkeling van Litecoin is in deze zin minder decentraal dan Bitcoin.

Charlie Lee heft een stabiele markt gevestigd, iedere dag worden er vele Litecoin transacties verwerkt. Litecoin is op verschillende exchanges verkrijgbaar en verhandelbaar.

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Er zijn degelijke verschillen tussen Bitcoin en Litecoin, de belangrijkste zijn hieronder uitgewerkt.

1. Het aantal munten

Terwijl Bitcoin een limiet van 21 miljoen munten heeft, kent Litecoin een limiet van 84 miljoen. Het aantal munten wat op de markt komt, is van tevoren al bepaald. Technisch gezien wordt het aanbod van de munt over de loop van tijd kleiner en de vraag groter. Op deze manier hoeven gebruikers zich later geen zorgen te maken over eventuele inflatie die de waarde van Litcoin kan verminderen.

2. Totale MarketCap

Hoewel het totale marktkapitaal niet zo groot is als Bitcoin, behoort Litecoin nog steeds tot de top 7 grootste cryptocurrencies ter wereld (eind 2018) met een totale marketcap van 478 miljoen dollar. 

3. Snelheid

Litecoin gebruikt dezelfde open source code als Bitcoin, toch zijn er enkele opvallende verschillen. Het netwerk van Litecoin is vele malen sneller dan Bitcoin. Litecoin genereert blokken ongeveer vier keer sneller in de blockchain dan Bitcoin. Transacties kunnen vervolgens vele male sneller bevestigd worden.

Korte samenvatting: wat is Litecoin?