Mining

Als je denkt dat de basis van blockchain al interessant is, lees dan snel verder over mining. In dit artikel nemen we als voorbeeld het minen van Bitcoin.

Van Bitcoin is bekend dat er geen centrale autoriteit is die de koers en de munt beheerst. Er is dus geen centrale instantie die Bitcoins distribueert of creëert. Iedere gebruiker van het peer-to-peer netwerk (de blokchain) is eigenlijk onderdeel van de ‘Bitcoin bank’. Maar hoe worden Bitcoins dan gecreëerd? Daar komt het begrip mining om de hoek kijken.

Omdat er geen autoriteit is aangesteld die controle uitoefent over het blockchain netwerk, moeten gebruikers dit zelf regelen en uitvoeren. Van nature neigen mensen naar een beloning, nadat zij iets uitvoeren. Met het principe van een beloning na uitvoering wordt het blockchain netwerk in stand gehouden. Miners ontvangen dus een vergoeding voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Wat is mining?

Mining is een digitale manier van delven, zoals mijnwerkers dat doen naar goud. Elk blok in de blockchain bevat een deel van alle transacties in het Bitcoinnetwerk. Naast de transacties bevat een blok ook een referentie naar het vorige blok en een extreem ingewikkelde wiskundige puzzel. De puzzel kan worden opgelost door te minen met een grafische kaart. Wie de puzzel van het blok oplost, krijgt een beloning. 

In beginsel (2008) was de beloning 50 bitcoins, alleen halveert de beloning na iedere 210.000 blocks die zijn vrijgekomen. Voor het minen is speciale miningsoftware vereist. Je kunt dan je eigen computer inzetten voor het rekenen als ondersteuning van de blockchain.

Mining wordt steeds complexer

De oplossing van de wiskundige puzzel is steeds complexer aan het worden. Op individueel niveau minen is bijna onmogelijk geworden. Je hebt extreem veel rekenkracht en stroom nodig om de juiste oplossing te vinden. Er wordt steeds vaker in grote groepen gepuzzeld (die groepen worden mining pools genoemd). De kans op succes met deze mining pools is vele malen groter. De mogelijke beloning wordt dan gedeeld onder de deelnemers.