Hoe is Bitcoin ontstaan?
Bitcoin, een begrip waar iedereen inmiddels wel eens van heeft gehoord. De Bitcoin bestaat alweer 10 jaar. Maar hoe werkt Bitcoin nou precies, waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan?
De ontwikkeling van Bitcoin
In 2008 verscheen er op het internet een whitepaper van Satoshi Nakamoto. De whitepaper beschreef een peer-to-peer betaalsysteem dat volledig gedecentraliseerd zou functioneren. Satoshi wilde betalingen kunnen verrichten, rechtstreeks van de ene naar de andere partij, zonder tussenkomst van een financiële instelling.
Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie Satoshi is en blijft de uitvinder, of groep van uitvinders, een groot mysterie. De naam ‘Satoshi Nakamoto’ komt veel voor in Japan. Nadat in 2008 het concept van de Bitcoin was gepubliceerd in het genoemde wetenschappelijke artikel, verscheen in januari 2009 een aankondiging op een discussieforum voor cryptografen. Op dit forum werd de software achter Bitcoin voor het eerst beschikbaar gesteld.
Waarom is Bitcoin ontworpen?
Daar niemand weet wie de ontwikkelaar of ontwikkelaars zijn is niet exact bekend wat de motieven achter Bitcoin waren. Toch zijn er in de software bepaalde hints gevonden. Zo stond er een verwijzing naar een krantenbericht van 3 januari 2009. De titel van het bericht omvat een tweede ronde financiële steun van de Amerikaanse overheid aan banken om te voorkomen dat deze zouden omvallen.
De ontwikkeling van het huidige Bitcoin ecosysteem
In het eerste jaar na de release werd het de Bitcoin door weinig mensen gekocht en gebruikt. Door de slechte documentatie was het systeem moeilijk te begrijpen en verloren gebruikers snel hun interesse. De prijs van een Bitcoin werd gelijkgesteld aan de verbruikte energiekosten voor het gebruik van de software.
Begin 2010 ontstond het eerste BTC (Bitcoin)-platform. Hier konden Bitcoins verhandeld worden voor regulier geld. In de zomer van 2010 kwam een nieuwe versie van de software beschikbaar. Er was steeds meer aandacht voor de nieuwe technologie in media, waardoor de interesse in Bitcoin aanzienlijk toenam. De waarde van een Bitcoin was toen 50 dollarcent.
Bitcoin bleef stijgen in waarde, in vele landen openden zich nieuwe exchanges en meer mensen raakten bekend met de nieuwe digitale valuta. Vrij snel na deze stijging in populariteit en waarde, stortte de markt van Bitcoin volledig in. Dit was een gevolg van de diefstal van 60.000 Bitcoins door hackers bij MT Gox. De prijs viel helemaal terug tot één dollarcent.
Na deze terugval kroop de koers Bitcoin langzamer weer omhoog; iets wat niet voor mogelijk werd gehouden. Omdat er nieuwe diensten werden aangeboden voor het veilig bewaren van Bitcoins, de betalingsmogelijkheden werden uitgebreid en grote internationale spelers berichtten over de techniek achter de digitale valuta, was er meer vertrouwen in de Bitcoin.