Wat zijn private en public keys?

Het verzenden en ontvangen van betalingen in cryptovaluta wordt geregeld door zogenaamde beveiligingssleutels; private en public keys. De gegevens worden verzonden in een wiskundige formule. Alleen de eigenaar kan zijn of haar gegevens openen en gebruiken.

Cryptocurrency’s, een techniek ontworpen voor peer-to-peer transacties online had ook een keerzijde. Aanvankelijk bestond de vrees dat de digitale betalingen zouden worden geïnfiltreerd of zelfs erger; gehackt konden worden.

De mysterieuze Bitcoin-maker Satoshi begreep het probleem en introduceerde cryptografie; een veiligheidsconcept gebaseerd op digitale handtekeningen. Je kunt dit vergelijken met een handtekening in het echte leven.

Welke functie heeft een handtekening?

Elke handtekening, digitaal of offline, heeft drie functies:

1. Verificatie; de handtekening bewijst dat die van jou is.
2. Uniek; de handtekening moet uniek zijn en mag niet worden geïmiteerd door iemand anders.
3. Bevestiging, eenmaal ondertekend, is de handtekening definitief.

De manier waarop cryptocurrency werkt, is dat er een openbare sleutel (public) en een persoonlijke (private) sleutel voor jouw wallet wordt gegenereerd. 

Public key

De public key is iets wat met iedereen gedeeld wordt. Het zorgt voor transparantie in het blockchain netwerk. Wat is de inhoud van een adres, wat zijn de verzend- en ontvangstransacties, hoeveel transacties zijn er gedaan etc.. De public key zal nooit technisch gekoppeld zijn aan je persoonlijke gegevens, tenzij je die informatie zelf toevoegt.

Private key

De private key is in wezen de echte sleutel, waarbij de eigenaar van de sleutel volledige toegang heeft tot een specifiek adres. Degene die de fondsen in de portefeuille daadwerkelijk kan beheren. Het is te vergelijken met een sleutel voor een kluis. Als je de private key kwijtraakt, en in bezit raakt van een ander individu, krijgt diegene volledige toegang tot de wallet en wat erin zit. Normaliter is een private key een 256-bits code bestaande uit 64 characters. Hieronder staat een voorbeeld van een private key:

A22024E79B46R94DC0FV6A5753637259F4A453299853SP71NBB37233BA040278

Hoe kan ik de blockchain doorzoeken?

Er zijn online tools beschikbaar waarmee je elk adres en transactie in de blockchain kunt scannen. De cryptovaluta die je hebt, kan worden gecontroleerd op de relevante blockchain. In dit voorbeeld van de afbeelding hieronder gebruiken we een Etherium-adres. Natuurlijk moet je dit vinden via de Etherium blockchain. Omgekeerd, als het adres een BTC-wallet zou zijn, zouden we de Bitcoin-blockchain hebben doorzocht.

Met de tool Etherscan kun je adressen, transactie-ID’s en zelfs specifieke blokken doorzoeken. Je vult in de zoekbalk de public-key in, waarna je meteen de volledige portefeuilledetails ziet. Dit is inclusief de ETH-balans, het aantal transacties dat op dit adres is gemaakt, enzovoort.

Zoals eerder genoemd is het vrijwel onmogelijk om de eigenaar van deze portefeuille te identificeren. Er is geen naam of andere informatie bekend waaruit je een bepaald individu kunt identificeren. Dit is de belangrijkste reden waarom we spreken over een public (openbare) key.

De hele wereld kan de transacties volgen, maar niemand heeft toegang of kent de daadwerkelijke eigenaar. Tenzij zijn/ haar naam specifiek is gekoppeld aan de public key. De private key is wat ons definieert van een kijker van de portefeuille, tot de feitelijke eigenaar. De public en private key zijn dus de basis die ervoor zorgt dat cryptocurrency en hun bijbehorende doelen werken.

Voorbeeld Etherscan

private en public keys