Wat is Ripple?

Ripple verbindt financiële instellingen over de hele wereld en biedt hen de mogelijkheid om real-time grensoverschrijdende betalingen te doen. Internationale transacties eisen normaal veel intermediairs om transacties uit te voeren, en de afwikkeling kan meerdere dagen duren. Dit creëert vaak kosten en risico’s die het moeilijk maken om aan de hedendaagse marktvraag te voldoen.

Ripple kan het beste gezien worden als een betalingsprotocol. Het protocol is gericht op eenvoudige, snelle en voordelige transacties. Het is dus geen crypto valuta, maar een back-end infrastructuur. De valuta achter Ripple heet XRP, hier worden de transactiekosten voor de Ripple valuta in afgerekend. Het kenmerkende aan XRP is dat het een gecentraliseerde valuta is.

Grootste voordelen?

  1. Toegankelijk: veroorlooft banken de toegang om transacties te verrichten.
  2. Snelheid: transacties worden real-time verrekend.
  3. Zekerheid: traceert fondsen end-to-end, met zekerheid van levering.
  4. Lage kosten: minimaliseert de totale kosten van elke transactie.

Bitcoin, XRP en Ethereum (coinmarketcap)

Ripple heeft sinds begin oktober (2018) de tweede plaats weer overgenomen van Ethereum, gebaseerd op de totale market cap.
Ripple heeft sinds begin oktober (2018) de tweede plaats weer overgenomen van Ethereum, gebaseerd op de totale market cap.

Gecentraliseerd netwerk

Bitcoin is volledig decentraal ingericht, het netwerk wordt onderhouden door de gebruikers ervan. Ripple is ontwikkeld in 2012 door het Amerikaanse fin-tech bedrijf Ripple labs, zij ontwikkelen en onderhouden het netwerk. Omdat de blockchain van Ripple wordt onderhouden door een bedrijf, wordt er gesproken over een gecentraliseerd netwerk. 

XRP wordt daardoor niet gezien als een echte cryptovaluta en een directe concurrent van Bitcoin. De techniek richt zich niet volledig op de XRP-token, maar meer op de techniek achter Ripple. Waar Bitcoin wordt gezien als een bedreiging door de meeste banken, wordt Ripple juist omarmd.

De techniek geeft banken de mogelijkheid om belangrijke kostenverlagingen te realiseren in het internationale betalingsverkeer, met behoud van hun rol. Een gemiddelde XRP transactie wordt binnen 4 seconden afgewikkeld.

XRP kopen en verkopen

XRP tokens zijn wereldwijd verkrijgbaar op exchanges. Bij een exchange kun je terecht voor de aankoop en verkoop van veel verschillende soorten cryptocurrency.