Kennisbank

Wat is Azure en wat kun je ermee?

Azure is het cloudplatform van Microsoft dat verschillende internetdiensten aanbiedt voor bedrijven en ondernemingen. Je hoeft geen software te installeren, alle handelingen vinden online plaats. Met Azure kun je snel en gemakkelijk infrastructuren en services implementeren en daarmee is het één van de populairste cloud computing-platformen ter wereld. 

Azure (Microsoft)

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van Azure?

Je kunt Azure op verschillende manieren gebruiken, zowel op bedrijfsniveau als op consumentniveau. De drie belangrijkste toepassingen zijn het cloud platform, SQL Azure en de AppFabric; hieronder is uiteengezet wat u kunt doen met de verschillende toepassingen van Microsoft Azure.

1. Cloud platform

Azure biedt met haar cloud platform een van de grootste platformen aan voor zowel zakelijk gebruik als voor de consument. Met het Cloud platform kunnen gebruikers gemakkelijk applicaties ontwikkelen, beheren en uitvoeren. Applicaties en bestanden zijn bereikbaar voor een ieder die daarvoor toestemming heeft.

2. SQL Azure Database

SQL Azure Database is een relationele database. Een relationele database is een database die gegevens uit verschillende bronnen haalt. Azure linkt de bronnen met elkaar en synchroniseert de informatie eruit.

3. AppFabric

AppFabric biedt de bouwstenen die nodig zijn bij het verleggen van de functionaliteiten van .NET applicaties naar de Cloud. AppFabric kan je helpen op twee onderdelen: berekenen (bijvoorbeeld het uitvoeren van een applicatie) en opslag (bijvoorbeeld het opslaan van gegevens op de harde schijf). 

Kosten voor het gebruik van Azure

De kosten voor het gebruik van Azure worden berekend op basis van de rekenkracht die je verbruikt, en wordt dus achteraf gefactureerd. Als je een applicatie wilt hosten met 1 GB aan opslag en 0,5 GM aan ram geheugen, dan betaal je €0,0011 per uur. De totale maandelijkse kosten voor deze applicatie komen dan neer op €8,16 per maand. Mocht je een VM (virtual machine) gebruiken, dan worden er alleen kosten in rekening gebracht wanneer je deze daadwerkelijk gebruikt. Voor meer informatie over de kosten van Azure, kijk dan op hun website.

Voor andere cloud computing-platformen, lees dan verder over Amazon Web Services (AWS) of Google Cloud Platform (GCP).