Kennisbank

Wat is FaaS? (Function as a Service)

Function as a service (FaaS) verwijst naar een cloud service die de ontwikkeling en het beheer van serverloze (serverless computing) applicaties mogelijk maakt. Serverless betekent niet dat er geen servers meer aan te pas komen. Wel betekent het dat gebruikers van FaaS kunnen programmeren (en andere taken) kunnen volbrengen, zonder zorgen over het inrichten en onderhouden van een server.

Wanneer de klant een request doet, wordt een string van code getriggerd, in een container geladen en uitgevoerd door een externe server. Deze servers zijn in staat om de daarvoor beschreven functies uit te voeren, vandaar de naam; Functions as a Service.

Zoals alle as a service toepassingen, is ook FaaS erop gericht om een hogere efficiëntie te behalen, tegen minder kosten. Kortom, FaaS is een toepassing van serverless computing: applicaties ontwikkelen zonder zorgen om een server te implementeren, aan te passen of te schalen. Het gehele proces wordt uitbesteed en is geautomatiseerd.

Wanneer werd FaaS geïntroduceerd?

Functions as a Service werd voor het eerst geïntroduceerd in 2014 bij hook.io. Later is het erg populair geworden bij Amazon, beter bekend als AWS Lambda. Ook Google Cloud Functions en Micosoft Azure Functions zijn bekende platformen die toepassingen aanbieden met FaaS.