Kennisbank

Wat is GCP? (Google Cloud Platform)

Google werkt aan een van de meest geavanceerde infrastructuren ter wereld om complexe zaken voor bedrijven snel te kunnen oplossen. Met Google Cloud Platform voorziet Google bedrijven van een groot aanbod aan services.

Logo van GCP

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van GCP?

De belangrijkste toepassingen van Google Cloud Platform zijn: Google Cloud Storage, de Compute Engine en de App engine.

1. Opslag in de cloud

In Google Cloud Storage kun je eenvoudig en veilig bestanden opslaan. Voor gebruikers is er een groot aanbod aan verschillende abonnementen voor verschillende soorten opslag. Zo is er een abonnement voor opslag in meerdere regio’s voor data die je vaak nodig hebt, en een abonnement voor archieven die alleen bij noodherstel geraadpleegd worden. Alle gegevens worden versleuteld door middel van encryptie.

2. Compute Engine

Google biedt met haar Compute Engine een VM (Virtuele Machine) die door het indrukwekkende netwerk van Google beschikt over een enorme schaalbaarheid. Compute Engine biedt handvatten om op te schalen van enkele instanties naar wereldwijde beschikbaarheid met load balancing. 

Virtuele servers zijn bij Google verkrijgbaar in verschillende configuraties. Zo zijn er vooraf gedefinieerde groottes, maar ook aangepaste oplossingen gebaseerd op persoonlijke wensen en behoeften. Door de flexibiliteit en wereldwijde workflowondersteuning biedt Compute Engine een IaaS-oplossing voor iedereen. 

3. App Engine

De App Engine maakt het voor gebruikers mogelijk om applicaties te ontwerpen op het platform van Google. Het grote voordeel voor jou als gebruiker is dat je zelf geen server hoeft aan te schaffen; na het uploaden van de broncode beheert Google de applicatie.

Wat zijn de kosten voor het gebruik van Google cloud storage?

Bij het gebruik maken van de diensten van Google storage betaal je (per seconde) alleen voor wat je gebruikt. Hier vindt je meer informatie over de mogelijke oplossingen van GCP.