Kennisbank

Wat is PaaS? (Platform as a Service)

PaaS is een afkorting voor Platform as a Service, ook Cloud Platform Service genoemd. Met het gebruik van deze hosting richt je snel en gemakkelijk een platform in naar je eigen behoefte en wensen. Zo kun je PaaS gebruiken voor de inrichting van een databaseserver of een webserver.

PaaS is een computing platform die is ontworpen om organisaties, in het bijzonder ontwikkelaars, te helpen de voordelen van cloud computing te realiseren. Je kunt het platform gebruiken om eenvoudig software te ontwikkelen, te testen en in productie te brengen. Het grote voordeel hiervan is dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud van de software en infrastructuur van het netwerk.

Wat is het verschil tussen Paas en IaaS?

IaaS (Infrastructure as a Service) is wat de meeste cloudproviders aanbieden. IaaS omvat het gebruik van virtualisatie en andere software om on-demand services te creëren, op basis van netwerk- en opslagresources. IaaS levert doorgaans de onderliggende resources voor PaaS.

Is PaaS een applicatie?

Hoewel het is gemaakt van software, is het het beste om PaaS te beschouwen als een applicatieplatform, in plaats van een applicatie zelf. Software as a Service (SaaS) kan daarentegen een complete applicatie zijn die in de cloud draait. SaaS voorbeelden zijn applicaties zoals bijvoorbeeld; E-mail, CRM– en ERP-systemen.