Kennisbank

Wat is een private cloud?

Een private cloud (ook wel interne cloud of corporate cloud genoemd) is een omgeving buiten je eigen netwerkserver, die alleen beschikbaar is voor je eigen organisatie. Het belangrijkste kenmerk van de private cloud is dat er geen hard- en software wordt gedeeld met andere organisaties. 

Wie beheert het datacenter?

Organisaties kunnen soft- en hardware aanschaffen om een cloud omgeving op te richten, of kunnen dat onderbrengen in een extern datacenter. Een organisatie kan zelf zorgen voor het beheer en ondersteuning van een private cloud omgeving, een derde partij kan dit verzorgen, of een combinatie hiervan.

Met deze private cloud omgeving is er meer controle over het netwerk en de infrastructuur dan met een public cloud omgeving. Het opzetten van een private cloud verleent centrale toegang aan businessunits van bedrijven en instellingen. Verschillende afdelingen hebben toegang tot elkaars IT-resources en diensten.

Wat zijn de voordelen van een private cloud?

Het grootste voordeel van een private cloud is dat er een hoge mate van controle en invloed is voor de gebruiker. Doordat er geen hard- en software wordt gedeeld met andere partijen is er een hoge mate van veiligheid van data, zeker ten opzichte van de public cloud. Tot slot is het de meest efficiënte manier van de naleving van wet- en regelgeving.

Andere cloud oplossingen

  • Public cloud: infrastructuur die gedeeld wordt met meerdere gebruikers.
  • Hybride cloud: een combinatie van twee of meerdere typen cloud