Kennisbank

Wat is een public cloud?

Bij een public cloud omgeving wordt gebruik gemaakt van een gedeelde infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is. Deze cloud-omgeving vereist geen investeringen in hard- en software. Voor een vast bedrag per maand kun je een applicatie en ruimte van één of meerdere cloud-leveranciers huren en daar je bestanden of data opslaan. Verder kan je als klant geen invloed uitoefenen op de infrastructuur, de functionaliteit of de kwaliteit van de cloud.

Het maakt niet uit waar de hardware staat waarop de data wordt opgehaald en opgeslagen; dit kan overal ter wereld zijn. De public cloud-leverancier zorgt voor het onderhoud en de updates aan de infrastructuur. Over het algemeen betaal je voor de hoeveelheid capaciteit die je gebruikt. Bekende public cloud-providers zijn: Amazon Web Services (AWS), Azure, GCP en ICP.

Wat zijn de voordelen van een Public Cloud?

Een groot voordeel van de public cloud is dat de omvang van de cloud omgeving eenvoudig te vergroten of te verkleinen is; je hebt als klant gelijk inzicht in de kosten ervan. Het is gemakkelijk om aan de hand van je eigen behoefte de juiste cloud-omgeving in te richten. Andere voordelen van de public cloud zijn:

  • Je hoeft niet te investeren in hard- of software
  • De implementatie van je gevens is snel en gemakkelijk
  • Je kunt de gewenste hoeveelheid opslagruimte gemakkelijk opschalen of inkrimpen (afhankelijk van je behoefte)

Wat zijn de nadelen van de public cloud?

Een nadeel van een public cloud is dat je als gebruiker afhankelijk bent van de wet- en regelgeving van het land waar de leverancier gevestigd is. Zorg dus dat je altijd goed bent geïnformeerd over de voorwaarden de cloud leverancier.