Kennisbank

Wat is SaaS? (Software as a Service)

SaaS (Software as a Service) biedt software (applicaties) online als dienst of service aan. SaaS wordt ook wel cloud software, ASP of software on demand genoemd. De eerste bekende applicaties voor consumenten waren webmail, bladwijzers en het delen van foto’s. 

Een SaaS oplossing wordt door bedrijven en instellingen het vaakst gebruikt als cloud oplossing. De gehele applicatie wordt geïnstalleerd, onderhouden en beheerd door een Saas-leverancier. Daarnaast liggen updates en bugfixes aan de applicatie in de handen van de leverancier.

SaaS wordt alsmaar populairder

De behaalde omzet uit Software as a Service zal de komende jaren toenemen. De verwachting van onderzoeksbureau Gartner is dat er in 2021 maar liefst 117 miljard dollar mee verdiend wordt. De totale verwachte wereldwijde omzet aan SaaS-oplossingen is groter dan de IaaS-oplossingen ($63 miljard) en Paas-oplossingen ($27.7 miljard).

Voorbeeld van Software as a Service

Een goed voorbeeld van een SaaS-product is Office 365. De kosten bestaan uit een vast bedrag per maand voor de afnemer. Daarnaast is de volledige software online te gebruiken.