Kennisbank

Wat is werken in de cloud?

Werken in de cloud is eigenlijk niets anders dan het opslaan, opvragen en versturen van data (bestanden) op een andere locatie dan je eigen netwerk.

In de cloud maak je gebruik van online software en opslagruimte. Daardoor neemt de schaalbaarheid en de beschikbaarheid van het netwerk behoorlijk toe. De verwijzing naar de cloud (letterlijk vertaald: wolk) wordt gebruikt omdat de opslagplek onzichtbaar en abstract is.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het werken in de cloud kan een flinke besparing opleveren op licenties en IT-personeel. Het fijne is dat je bestanden die zijn opgeslagen in de cloud overal kunt bereiken en opvragen. Vanuit huis, op vakantie in het buitenland; cloud-servers zijn altijd en overal bereikbaar en toegankelijk mits je internettoegang hebt; je gegevens zijn veilig opgeslagen.

Wat zijn de verschillende cloud oplossingen?

Er zijn verschillende manieren om te werken in de cloud en een cloud omgeving in te richten.

Private Cloud

In een Private Cloud omgeving valt het beheer en onderhoud van de omgeving in eigen handen. Alle ICT- gerelateerde zaken regel je zelf, de servers staan in een datacenter. (Lees hier verder)

Public Cloud

In een Public Cloud omgeving hoef je zelf geen hardware of software aan te schaffen. Voor een (vast) bedrag per maand huur je een applicatie en ruimte van één of meerdere leveranciers. (Lees hier verder)

Hybride Cloud

Een Hybride Cloud omgeving is een combinatie van een of meerdere Private en Public Cloud providers. Deze cloud oplossing is goed geïntegreerd als je als eindgebruiker niet merkt in welke omgeving je werkt. (Lees hier verder)