Augmented reality

Wat is augmented reality?

Als je augmented reality letterlijk vertaalt, betekent het toegevoegde werkelijkheid. Augmented reality is een werkelijkheid waar bepaalde (kunstmatige) informatie aan wordt toegevoegd door een computer. Het begrip AR is een onderdeel van virtual reality. Er zijn verschillende toepassingen waarin augmented reality zeer nuttig en bovendien erg leuk kan zijn. In dit artikel worden verschillende voorbeelden en toepassingen van deze technologie beschreven.

De eerste toepassingen

Één van de eerste toepassingen van augmented reality was de head-up display in vliegtuigen. Hiermee kunnen piloten belangrijke informatie zien die vóór hen op de voorruit wordt geprojecteerd. Daarnaast wordt AR ook in de auto-industrie gebruikt. Autofabrikanten gebruiken augmented reality voor de navigatie of de snelheid van de auto.

Wat zijn recente ontwikkelingen voor consumenten?

De meest recente ontwikkelingen van AR voor consumenten zijn verwerkt in applicaties voor smartphones en tablets.

1. Snapchat

In 2015 raakten veel gebruikers van Snapchat bekend met augmented reality toen het bedrijf functies toevoegde aan de hand van lensfilters. Snapchat heeft gezichtsherkenning om kunstmatige kenmerken aan het beeld van jouw gezicht toe te voegen. Zo zijn er vele verschillende snapfilters te gebruiken die je naar je vrienden kunt sturen.

2. Pokemon GO

Wie kent het niet; Pokemon GO, de hype die de hele wereld over ging. Met een smartphone of tablet op zak ga je op zoek naar Pokémons die zich letterlijk overal kunnen bevinden. In je huiskamer, in het park of op kantoor. Deze game is een goed voorbeeld van augmented reality, omdat de ‘gewone’ realiteit (bijvoorbeeld je huiskamer) gemengd wordt met een andere realiteit (er zit een Pokemon op je bank).

Augmented reality

3. IKEA

Eind 2017 heeft IKEA een app gelanceerd waarmee je kunt zien of een bepaald meubelstuk uit het IKEA-assortiment bij het interieur past. Via je telefoon kun je objecten in je huis projecteren, die er in werkelijkheid niet zijn. In de app van de IKEA zijn dat geen exotische wezens (Pokémon), maar tafels, stoelen en banken.

Is augmented reality iets voor jou?

Biedt de echte realiteit jou niet genoeg uitdaging, en virtuele realiteit juist te veel? Dan is augmented reality een mooie tussenweg en zeer aan te raden om eens mee te experimenteren.