Big data

Wat is big data?

Big data is een begrip wat aangeeft dat de hoeveelheid data waaruit informatie wordt vergaat, alleen maar toeneemt. De laatste jaren is er een explosieve groei in data, zowel qua volume als type data.

Iedere dag produceren we enorm veel data; zo uploaden we meer dan 55 miljoen foto’s, 340 miljoen tweets en 1 miljard documenten per dag. In totaal wordt er meer dan 2,5 quadriljoen bytes per dag geproduceerd.

De Big in het begrip geeft ook aan dat de challenge groeiende is om met de groeiende hoeveelheid data om te gaan. Voor veel bedrijven is het interessant omdat zij trachten meer inzicht te krijgen in de consument en zijn gedrag. Op basis van data kunnen bedrijven strategische beslissingen nemen en doorvoeren. Het analyseren van grote databestanden wordt ook wel business intelligence genoemd.

Hoe kun je gemakkelijk big data toepassen?

Om big data te kunnen analyseren en toe te passen kunnen monitoring tools gebruikt worden. Voor het verwerken van big data heb je geen grote computers nodig, maar een krachtige tool die beschikt over een robuust algoritme.

Een voorbeeld van een goede monitoring tool is Splunk. De software monitoring tool kan alle soorten data (applicaties, servers en netwerken) doorzoeken en aanbieden in een gemakkelijk en overzichtelijk dashboard.

Wat is een goed voorbeeld?

Een goed voorbeeld van een bedrijf wat big data toepast om de persoonlijke kijkerservaring te bevorderen is Netflix. Op basis van jouw profiel worden aanbevelingen gedaan. Netflix houdt niet alleen bij wat je kijkt, ook weet het wanneer je een aflevering pauzeert, vooruit spoelt, je locatie, welk device, welk moment van de dag je kijkt en nog veel meer.

Elke interactie van jou op Netflix is een stukje data dat wordt opgeslagen en geanalyseerd. Met deze kennis weet het bedrijf jou de best mogelijke Netflix ervaring aan te bieden.

De toekomst

Zoals eerder genoemd is het een echte uitdaging om met grote hoeveelheden data om te gaan. De prognose van datagroei, die op de grafiek nu exponentieel naar boven gaat, zal door het dak gaan. Iedere twee jaar verdubbelt de hoeveelheid aanwezige informatie in de wereld. Meer bedrijven zullen data analisten aannemen of inhuren om business intelligence toe te passen.

Axxius en Big Data

Mocht u willen weten wat business intelligence voor uw organisatie kan betekenen? Axxius heeft bij diverse organisaties data analytics toegepast, wat heeft geleid tot stabiele omgevingen met meer inzicht in het klantenportfolio en de dagelijkse business. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.