Content Management Systeem (CMS)

Wat is een Content Management Systeem? (CMS)

CMS is een acroniem voor Content Management System (of op zijn Nederlands: Systeem). Eigenlijk is het een programma achter een website, dat helpt een website eenvoudig te beheren. In de meeste CMS’en is er weinig tot geen kennis vereist van opmaak-codes zoals bijvoorbeeld: HTML, CSS of PHP. Pagina’s worden gedefinieerd in een soort tekstverwerker, gebruikers zijn hier snel aan gewend.

Een online tekstverwerker wordt ook wel “WYSIWYG-editor” (spreek uit: “Wissiewig”; “what you see is what you get”).

Voordelen en nadelen van een CMS

Het gebruik van een content management systeem vergemakkelijkt het onderhoudsproces van je website. De meeste CMS’en kennen een vriendelijke interface met uitgebreide ondersteuning aan documentatie. Ook voor mensen zonder technische kennis is het mogelijk om inhoudelijk een website aan te passen. Kennis van opmaak-codes is niet noodzakelijk. De meeste content management systemen kennen uitstekende uitbreidingsmogelijkheden, doordat er veel plug-ins en templates beschikbaar zijn.

Het nadeel van de meeste CMS’en is dat het open-source is. Er zijn veel mensen die helpen aan het ontwikkelen en verbeteren van de software. Echter, open-source betekent dat de source code openbaar is, en dus ook beschikbaar voor kwaadwillenden. Een CMS beperkt opties tot op zekere hoogte, het gebruik ervan komt overeen met hoe het programma is bedoeld om gebruikt te worden. Maar zoals genoemd zijn er vele templates en plug-ins beschikbaar om een website naar je eigen hand te zetten.

Wat is het beste CMS?

Welk content management systeem je kiest en vergelijkt, is volledig afhankelijk van een aantal factoren. Wat is het budget, wat voor soort website wil je maken (webshop, corporate website of een blog? Hoeveel ervaring heb je en is het CMS zoekmachine-vriendelijk? Vergelijk de prijzen van de mogelijke CMS’en en op basis daarvan kun je een keuze maken.