Encryptie

Wat betekent Encryptie? 

Encryptie is een veel gehoord begrip, maar wat betekent het nou precies? Encryptie staat voor het versleutelen en ontsleutelen van bestanden en/of gegevens. Een algoritme (een verzameling van wiskundige formules) codeert de gegevens uit het bestand, waardoor die niet meer zijn oorspronkelijk vorm heeft. Alleen als de ontvanger de juiste en specifieke descryptiesleutel gebruikt, kan hij het bestand decoderen.

Waarom wordt encryptie toegepast?

De belangrijkste reden om encryptie te gebruiken, is om bestanden veilig over te dragen via internet. Niemand zit er op te wachten dat externe partijen door middel van phishing of een Trojan horse zichzelf toegang weten te verschaffen tot andermans gegevens. Daarom versleutelen gebruikers hun wachtwoorden, e-mailberichten en back-ups, om hackers tegen te houden.

Hoe controleer je of encryptie wordt toegepast?

Financiële instellingen, overheden of webwinkels moeten gebruik maken van encryptie om de veiligheid van jouw persoonsgegevens te waarborgen. Controleer daarom altijd of de webformulieren die je invult veilig zijn, door bijvoorbeeld het volgende na te gaan:

  • Controleer of de URL van een webpagina begint met HTTPS. Wanneer dit aanwezig is worden gegevens gecodeerd en veilig verstuurd door middel van encryptie. (lees hier meer over https-verbinding)
  • Controleer of er een pictogram met een slotje getoond wordt, dit is meestal links in de URL-balk of rechtsonder in het scherm. Wanneer je klikt op het pictogram met het slotje, zie je de details van de beveiliging van de website.