Firewall
Bij het surfen op internet is er altijd een risico dat er malware op uw computer geïnstalleerd wordt of dat hackers proberen toegang tot uw computer te krijgen. Een firewall kan cybercriminelen en hackers buiten de deur houden. Het is een soort hek rondom uw huis, dat u beschermt tegen inbrekers. Al meer dan 25 jaar vormen firewalls de eerste verdedigingslinie voor de beveiliging van uw netwerk.
Wat is een firewall?
Een firewall fungeert als afweersysteem, als een soort onzichtbare muur tegen bijvoorbeeld virussen, Trojaanse paarden, en andere netwerkaanvallen. Het stoot alle aanvallen of pogingen om een computer te beschadigen af. Een firewall kan worden geïnstalleerd in de vorm van een beveiligingsprogramma of in de vorm van hardware, zoals bijvoorbeeld een fysieke router. Algemene kenmerken van een firewall zijn dat ze aanvallen loggen en rapporteren. Een nadeel is dat het programma soms voor een vertraging van het netwerkverkeer zorgt.
Hoe werkt het?
Een firewall scant alle gegevens op uw computer tot in de kleinste details. Het controleert of er in de softwarepakketten geen kwaadaardige malware verborgen zit. Daarnaast blokkeert of accepteert de firewall verkeer op basis van een gedefinieerde set aan beveiligingsregels. Binnenkomend netwerverkeer wordt gescand op afzenders die mogelijk op de zwarte lijst staan. Een zwarte lijst is een registratie van ongewenste bedrijven en websites.
Advies: aanschaffen en installeren
Het is aan te raden een goede firewall aan te schaffen voor uw computer van een externe partij. In veel gevallen zijn deze geavanceerder dan die worden aangeboden als onderdeel van een besturingssysteem. Vaak ervaren ‘gewone’ gebruikers de firewall als ‘irritant’ omdat het firewallprogramma steeds meldingen geeft over mogelijke gevaren. Voor de zakelijke gebruiker daarentegen is een firewall het hart van het kantoor, vol met computers en andere netwerkapparatuur. Zonder een solide, ‘onzichtbare’ muur zou de deur wagenwijd openstaan voor cybercriminelen en hackers.