FTP (File Transfer Protocol)

Wat is FTP?

File Transfer Protocol

FTP is een protocol dat door computers op het internet wordt gebruikt om bestanden onderling uit te wisselen. Het protocol is ontwikkeld in 1971 en sindsdien uitgegroeid tot een wereldstandaard.

Wat is een protocol?

Een protocol is een set regels die worden toegepast door computers die met elkaar (in een netwerk) zijn verbonden. Deze set van regels specificeert hoe computers onderling communiceren. Er zijn verschillende protocollen die interacties op verschillende niveaus beheren in de netwerkcomputeromgeving, ofwel het internet.

Tijdens het ontwikkelen van een website is FTP een belangrijk begrip. Met FTP kun je websitebestanden van een computer naar een gehoste webserver uploaden.

FTP-client

De beste manier om gebruik te maken van FTP is via een FTP-client. Een FTP-client is een softwaretoepassing die een vereenvoudigde manier biedt om in te loggen op een server, tussen mappen te navigeren en bestanden van en naar de (hosting)server te verplaatsen.

Veiligheid

Standaard FTP-verbindingen zijn niet uitgerust met encryptie. Voor hackers is het gemakkelijk om FTP-gegevens uit te lezen. Door gebruik te maken van encryptie kan dit, voor zover mogelijk, worden voorkomen.

Bekende FTP-clients

Bekende FTP-clients voor Windows zijn CuteFTP, FileZilla en WinSCP. Voor macOS is (naast FileZilla) Cyberduck een bekende opensource client. Voor Firefox is er een plug-in (FireFTP) die van Firefox een complete FTP-client maakt. Er zijn veel verschillende FTP-clients met prijzen die variëren van gratis tot meer dan honderden euro’s.