HTML

Wat is HTML en hoe kan je beginnen?

Computers gebruiken verschillende talen om te communiceren, net als mensen. De manier waarop een website communiceert, is via een computertaal die HTML (Hyper Tekst Markup Language) wordt genoemd. Het is een taal waarbij op een gestructureerde manier een website wordt opgebouwd. Schrik niet van het woord ‘programmeren’, HTML is een hele toegankelijke taal om te leren. De taal is ontworpen in 1990 door Tim Berners-Lee.

HTML schrijven

HTML bevat een reeks opmaak labels die worden gebruikt om elementen in een webpagina te classificeren en te groeperen. Een webbrowser leest vervolgens deze opmaak labels en vertaalt deze naar wat we visueel zichtbaar herkennen als een website.

1. De basis

Stap voor stap geef je aan wat je gaat doen. Zoals genoemd zijn er verschillende opmaak labels, deze moeten altijd geopend en gesloten worden, zo weet de browser wanneer een onderdeel begint en ophoudt. Een onderdeel wordt geopend met <> en gesloten met </>.

2. Essentiële onderdelen

In de opmaak van een HTML bestand zijn er een aantal essentiële onderdelen die het bestand moet bevatten.

  1. Het label <‘html’> vertelt de browser waar de webpagina begint en waar het stopt.
  2. Het <‘head’> label geeft allerlei informatie zoals de pagina titel en meta description. De pagina titel wordt in het head gedeelte gedefinieerd als <titel>
  3. In het <‘body’> label staat de daadwerkelijke inhoud van de website. Dit is het meest uitgebreide gedeelte van het HTML bestand.
HTML
HTML

3. Titels toevoegen aan de website

Nu het raamwerk van de website staat, is het tijd om de inhoud toe te voegen. De bezoeker van de website vindt het fijn om een duidelijke structuur van de content te zien. Een duidelijke structuur begint met het toevoegen van titels aan de tekst.

Titels zijn al gedefinieerd in HTML en bestaan onder de opmaak-labels <h#> label, waarbij # staat voor een getal. Titels zijn gedefinieerd van H1 t/m H6.

HTML
HTML

4. tekst toevoegen

Nu de basis bekend is, de essentiële onderdelen staan op de juiste plaats, de titels zijn toegevoegd is het tijd om tekst (content) te schrijven. Je moet er zelf voor zorgen dat alles er goed uit ziet. In HTML zijn veel labels gedefinieerd, de meest belangrijke worden hieronder behandeld. Om een overzicht te krijgen van alle mogelijke labels, kijk dan op w3schools.com

  1. Het <‘p’> label definieert een vak waar tekst in geplaatst wordt.
  2. Het <‘/br’> label definieert een ‘enter. De tekst gaat op de volgende regel weer verder.
  3. Het <‘span’> label kan gedefinieerd worden om een ‘stuk tekst’ een andere opmaak mee te geven.

Andere veel gebruikte opmaak labels zijn de <‘b’> (vet), <‘i’> (cursief) en de <‘u’> (onderstreept). Deze opties kent iedereen uit Word. Het verschil is dat je de tekst in HTML tussen de opmaak labels moet plaatsen. Uiteindelijk kan een HTML bestand er zo uitzien:

HTML

Beginnen met HTML

Nu je bekend bent met de basis van HTML kun je er zelf mee beginnen. Maak je eerste pagina in kladblok en ga aan de slag want de mogelijkheden zijn eindeloos. Ontdek zelf wat er nog meer mogelijk is want, “the only limit is the one you set yourself“.