HTTPS-verbinding

Wat is een HTTPS-verbinding?

HTTPS staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure;  het is nog een relatief onbekend begrip. Https is een protocol dat aanvragen verwerkt en gegevens uitwisselt tussen een browser (internetsurfer) en een webserver. Je hebt het vast al eens gezien als toevoeging voor de URL als je een website bezoekt. Bijvoorbeeld: https://www.nu.nl. De HTTPS-verbinding is een uitbreiding op het vroegere, nog steeds veel gebruikte, HTTP-protocol.

Als een website een HTTPS-verbinding gebruikt, wordt data versleuteld verstuurd (lees meer over encryptie). Voor hackers of kwaadwillenden is het vrijwel onmogelijk om de verzonden data te ontsleutelen.

Hoe wordt een website voorzien van een HTTPS-verbinding?

Om te voldoen aan het HTTPS protocol dient een website te worden voorzien van een SSL-certificaat. Deze certificaten zijn voor iedere website uniek en niet te kopiëren van andere domeinen. Per domein is er dus een uniek SSL-certificaat, hedendaagse is SSL op het internet het meest gebruikte veiligheidsprotocol.

Hoe weet ik dat een SSL certificaat geldig is?

De nieuwste certificaten zijn EV SSL-certificaten. Deze laten door middel van de kleur van de adresbalk zien of een website veilig is. Als de adresbalk rood is, betekent dit dat het certificaat verlopen of ongeldig is. Groen is laat zien dat het certificaat geldig is en daarmee dat de website veilig is.