Internet of Things (IoT)

Wat is IoT?

Internet of Things of IoT beïnvloedt onze levensstijl door de manier waarop we interactief omgaan met apparatuur. IoT is een netwerk met verbonden apparaten via het internet, deze apparaten genereren en delen data met elkaar.

Sensoren zijn ingebed in elk fysiek apparaat. Dit kan van alles zijn: een mobiele telefoon, streepjescodesensoren, elektrische apparaten, verkeerslichten, bijna alles wat je dagelijks tegenkomt. Sensoren zenden continue gegevens uit naar elkaar en zijn verbonden via een gemeenschappelijk IoT platform. Het platform zorgt dat alle apparaten in dezelfde taal veilig kunnen communiceren en zo informatie kunnen delen.

Wat is IoT? Een voorbeeld.

’s Ochtens gaat je wekker en je wordt rustig wakker. Je woont in een huis waar veel apparaten verbonden zijn met het internet. Een halfuur voordat je wekker gaat, slaat de verwarming alvast aan en wordt je huis heerlijk opgewarmd. Terwijl je wekker gaat, gaan de gordijnen open, start je koffiezetautomaat op en gaat de radio aan met je favoriete ochtendshow.

Genietend van een heerlijke espresso, trek je nog een pak melk uit de koelkast en ontvang je een melding op je telefoon dat de melk nog één dag houdbaar is. Tevens vraagt een andere applicatie om de bevestiging om een nieuw pak melk op de boodschappenlijst te plaatsen.

Ontwikkeling van Internet of Things

De ontwikkeling van IoT gaat razendsnel. Veel huis-, tuin- en keukenapparaten zijn verbonden via het internet en ieder jaar komen er vele slimme apparaten bij. In 2019 bezitten al vele duizenden huishoudens een Google home assistent. Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen er in 2020 meer dan 13,5 miljard apparaten wereldwijd verbonden zijn met het internet.

IoT en veiligheid

IoT klinkt heel erg interessant en zal binnen afzienbare tijd een nog grotere rol van betekenis spelen. Maar wat kan er gebeuren als kwaadwillen toegang verkrijgen tot deze apparaten?

Elk verbonden apparaat is een toegang tot een netwerk. Een eenvoudig apparaat, zoals een slimme thermostaat, kan een ingang zijn voor een hacker. Risico kan altijd in een onverwachte hoek zitten.

In de Verenigde Staten wisten hackers toegang te krijgen tot de database van een casino om waardevolle gegevens te stelen. Via een reinigingssysteem van een aquarium wisten zij zichzelf toegang te verschaffen tot het netwerk en zo konden zij geruisloos hun gang gaan.

Advies en begeleiding

Axxius is gecertificeerd en biedt een ruime expertise op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het in kaart brengen van mogelijke issues kan gebeuren op basis van ‘ethical hacking’; waarbij de situatie van hacking wordt nagebootst om te zien waar mogelijke knelpunten zich bevinden.