Linux

Wat is Linux?

Je hebt wel eens over Linux gehoord. Het is onder de ‘doorsnee computergebruiker’ niet heel populair. Maar wat is het eigenlijk en wat kunnen wij met Linux doen op onze PC?

Linux

Linux is net als Windows een besturingssysteem dat als intermediair optreedt tussen de hardware van je computer (het beeldscherm, de muis, printers, etc..) en de softwareprogramma’s (Microsoft Word, je internetbrowser, een game), en zorgt dat alles doet wat de gebruiker wil. Het besturingssysteem is populair in gebruik onder programmeurs en wetenschappers. Daarnaast wordt Linux veel gebruikt als software op servers; Google maakt bijvoorbeeld al jarenlang gebruik van deze software. Verder is er een grote kans dat jouw mobiele telefoon draait op Android – dit is een aangepaste Linux variant.

Voordelen

Een groot voordeel van Linux is dat het open source-software is; het kost weinig en is meestal gratis te downloaden. Doordat het open source-software is, zijn er wereldwijd vele programmeurs die zich bezighouden met het onderhouden en ontwikkelen van de software. Doet zich een fout of probleem voor, dan wordt het probleem snel ontdekt en opgelost. Vanwege de ‘sociale controle’ wordt Linux als zeer veilig en betrouwbaar ervaren, omdat je niet afhankelijk bent van één leverancier.

Nadelen

Doordat Linux weinig op het vertrouwde Windows lijkt, kan het even duren voordat de gebruiker zich, als hij gaat werken met Linux, vertrouwt voelt in de nieuwe omgeving. Verder kent de software een behoorlijk uitgebreide omgeving, zodat het voor de gebruiker lastig kan worden om te weten waar hij wat moet vinden.

De nadelen van open source software is dat mensen bij het woord ‘gratis’ bij voorbaat al een soort wantrouwen hebben (want als het gratis is, is het dan wel goed en veilig genoeg?). Tot slot is er voor Linux geen garantieregeling omdat het gratis is. Mocht er iets fout gaan op je computer, dan heb je geen recht op een vergoeding.

Beginnen met Linux

Linux is door verschillende ontwikkelaars, organisaties en bedrijven in verschillende richtingen doorontwikkeld. Mocht je Linux thuis willen uitproberen op bijvoorbeeld je PC of laptop, dan zijn er drie veelbelovende versies. Op Alleslinux.com lees je meer over de verschillende soorten varianten.