Open source software

Wat is open source-software?

Open source-software is software waarbij de gepubliceerde broncode toegankelijk is voor alle ontwikkelaars. Iedere ontwikkelaar kan de software aanpassen, verbeteren en verspreiden zonder hier auteursrechten voor te betalen. Zo wordt de software ontwikkeld en/of gerepareerd door een ‘community’ die hier actief mee bezig is. Deze community bestaat uit zowel individuele programmeurs als bedrijven. Door de samenwerking binnen deze community heb jij als gebruiker een groot aantal extra functionaliteiten tot je beschikking.

Wat is een broncode?

De broncode is onderdeel van bepaalde software, deze is vaak niet bekend. In de broncode bewerken programmeurs een bepaald programma of een applicatie. In de broncode staan de opdrachten die het programma of applicatie uit moet voeren zodat het werkt zoals bedoeld.

Wat zijn voorbeelden van open source software?

Goede voorbeelden van open source software zijn CMS-platformen (content management systeem) zoals WordPress en Magento. Gebruikers van deze platformen kunnen extensies of plug-ins downloaden die door de ‘community’ zijn ontwikkeld.