Peer-to-peer verbinding

Wat is een peer-to-peer netwerk?

In een peer-to-peer-netwerk is een aantal computers met elkaar verbonden zodat gebruikers bronnen en gegevens kunnen delen. Er is geen centrale locatie voor het verifiëren van gebruikers, het opslaan van bestanden en het openen van bronnen, er is slechts toegang tot elkaars bestanden. Dat betekent dat gebruikers moeten weten op welke computers in de werkgroep de gedeelde bronnen of gegevens staan die ze nodig hebben, en dat je je als gebruiker op meerdere computers moet aanmelden om toegang te krijgen tot de gedeelde bronnen en gegevens.

In de meeste peer-to-peer-netwerken is het voor gebruikers niet eenvoudig om bij te houden op welke computer de gewenste gegevens staan, omdat de gegevens op verschillende computers zijn opgeslagen. Een back-up maken is daardoor tijdsintensief en lastig. Bovendien zijn er vaak meerdere versies van bestanden op verschillende computers in de werkgroep opgeslagen, wat het ingewikkeld maakt.

In sommige peer-to-peer-netwerken van kleine bedrijven wordt er één ‘centrale’ computer aangewezen waarop een clientbesturingssysteem (bijvoorbeeld Microsoft Windows 98 of Windows XP Professional) wordt uitgevoerd. Deze ‘centrale’ computer wordt als een soort server gebruikt. Hoewel deze constructie gegevensopslag op een centrale locatie mogelijk maakt, is dit geen ideale oplossing voor een klein bedrijf. Tegelijkertijd aan documenten werken verloopt in zo’n opstelling bijvoorbeeld niet ideaal.