POP (Post Office Protocol)

Wat is POP?

Post Office Protocol

Het protocol is gemaakt als een vereenvoudigde manier om berichten via een externe e-mailserver te downloaden en te verwijderen. De nieuwste versie, POP3 wordt ondersteund door vrijwel alle e-mailclients en servers. Het verzenden van e-mailberichten over het internet verloopt via SMTP.

Met POP maakt de e-mailclient gebruik van een externe mailserver. Het downloadt alle e-mails naar de lokale computer en markeert de berichten die moeten worden verwijderd op de e-mailserver.

Dit betekent dat e-mailberichten die met POP zijn gedownload, alleen kunnen worden bekeken op de specifieke e-mailclient, op de specifieke computer waarnaar ze zijn gedownload. E-mails worden dus lokaal opgeslagen.

Voorbeeld

Zie POP als een traditioneel antwoordapparaat. Bellers kunnen een opgenomen bericht achterlaten op het antwoordapparaat, maar het bericht kan alleen worden afgeluisterd als u zich fysiek in dezelfde kamer als het antwoordapparaat bevindt. 

Totdat berichten van de band worden verwijderd, blijven deze beschikbaar om opnieuw af te spelen, maar alleen voor het specifieke antwoordapparaat.

Beveiliging

POP3 is een relatief onveilig protocol. De verbinding is niet standaard uitgerust met encryptie. Wel kunnen verbindingen optioneel worden beveiligd met verschillende vormen van versleuteling zoals een SSL-certificaat.