Secure Shell (SSH)

Wat is Secure Shell? (SSH)

Secure Shell is een netwerkprotocol voor het beveiligen van gegevens tussen een client en een server. Wanneer een client verbinding maakt met een server, moet deze worden geverifieerd, zodat de transactie als veilig kan worden beschouwd.

Hoe wordt een gebruiker geverifieerd?

Een methodiek om de client te verifiëren kan zowel met een wachtwoord, alsmede een uitwisseling van cryptografische sleutels (public en private keys). Een wachtwoord is in theorie simpeler te kraken, en moet aan het begin van iedere sessie worden ingevoerd. Met sleutels krijgt de server de beschikking over een unieke sleutel die het voor zichzelf houdt, en een gekoppelde public key die een client gebruikt om in te loggen.

Nadat de server de client met succes heeft geverifieerd, wordt een (tunnel) verbinding tot stand gebracht. Via deze weg biedt de Secure Shell de mogelijkheid tot gecodeerde bestandsoverdrachten.

Wat zijn andere toepassingen van SSH?

Een andere nuttige toepassing van Secure Shell is de mogelijkheid om systeemopdrachten en programma’s veilig vanaf een externe locatie uit te voeren. Secure Shell voegt beveiliging toe aan applicaties die normaal als onveilig worden beschouwd.

Over het algemeen gebruikt elke tcp / ip-toepassing een speciale poort om te communiceren, SSH werkt standaard op poort 22. Veelgebruikte softwareprogramma’s om mee op SSH servers in te loggen zijn PuTTY en WinSCP.

Korte samenvatting

Wat bieden Secure Shells in de praktijk? Veilige bestandsoverdrachten kunnen gebruikt worden om een ​​beveiligd extranet te creëren voor het delen van bestanden en documenten met klanten. Met secure command Shell kunnen netwerkbeheerders zich aanmelden bij een server, vanuit bijvoorbeeld een thuisnetwerk en systeemopdrachten uitvoeren, zonder de beveiliging in gevaar te brengen.