SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

Wat is SMTP?

Simple Mail Transfer Protocol

SMTP is het standaard protocol waarmee e-mails over het internet worden verstuurd.

Als je een lokale e-mail client gebruikt zoals bijvoorbeeld; MS Outlook, Apple Mail of Mozilla Thunderbird, dan moeten de instellingen van de e-mailproviders’ inkomende en uitgaande e-mailserver ingevoerd worden.

De inkomende serverinstellingen vertellen de e-mailclient waar het de e-mail kan ophalen en de serverinstelling van de uitgaande e-mail vertelt de e-mailclient waar de e-mail naartoe moet. De instellingen voor de uitgaande server staat ook bekend als de SMTP-serverinstellingen.

Voorbeeld

Stel: jij stuurt een e-mail naar een vriend. Het uitgaande e-mailbericht wordt aangeboden bij de SMTP-server van de provider. Wanneer je een gratis e-mail provider gebruikt, gebruik je hun e-mailadres en domeinnaam, en dus hun e-mailservers.

De SMTP-server ontfermt zich over jouw e-mail en levert het bericht over het internet op de juiste server af. De e-mail wordt hier beschikbaar gesteld via protocollen als IMAP en POP.

Beveiliging

Om spam via het SMTP-protocol tegen te houden, construeren veel providers een poortblokkade, deze maakt het voor gebruikers onmogelijk om een eigen (open relay) SMTP-server op te zetten.

Conclusie

Hoewel POP en IMAP protocollen zijn waarmee je e-mails van een e-mailserver kunt ophalen, is SMTP het standaard protocol waarmee e-mails worden verstuurd.