SSL certificaat

Wat is een SSL certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het certificaat plaatst een beveiligde laag tussen een server (bijvoorbeeld de server van je werk) en een internetbrowser. Hierdoor zijn gegevens veilig en onbereikbaar voor buitenstaanders. SSL-certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser die de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is (een gedeelte van) de website alleen via https:// te bereiken. 

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Doordat SSL-certificaten een beveiligde sleutel koppelen aan de connectie met de website, worden gegevens steeds gecodeerd en gedecodeerd. Daardoor kunnen de gegevens veilig door de website en server uitgewisseld worden, zonder tussenkomst van externe systemen die data onderscheppen. Login- en betalingsgegevens zoals; wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens kunnen veilig gebruikt worden. 

SSL certificaat

SSL-certificaat aanvragen en installeren

Veel webhostingproviders bieden (tegen betaling) een SSL-certificaat aan voor jouw website. Mocht jouw webhostingprovider dit niet aanbieden, dan kun je een SSL-certificaat aanvragen bij een bij een certificaatautoriteit (zoals bijv. Comodo). Het nadeel is dat je nu zelf het certificaat moet installeren. 

SSL certificaat

Welke certificaten zijn er beschikbaar?

Er zijn meerdere soorten SSL-certificaten beschikbaar om te koppelen aan een website. De beveiliging is per certificaat hetzelfde, maar de toepassing ervan verschilt.

1. Single domain SSL certificaat

Het meest gebruikte certificaat is het single domain SSL certificaat. Het certificaat kan voor maximaal 1 (sub)domein gebruikt worden. Met dit certificaat is www.axxius.nl beveiligd, maar een ander subdomein zoals bijvoorbeeld webshop.axxius.nl zal geen beveiligde verbinding hebben. 

2. Wildcard SSL certificaat

Met een Wildcard SSL certificaat zijn alle subdomeinen beveiligd. Dus zowel www.axxius.nl, als webshop.axxius.nl zijn nu beveiligd met één certificaat. 

3. Extended Validation (EV) SSL certificaat

Extended Validation SSL certificaten werken exact hetzelfde als een Single domain SSL certificaat qua beveiliging, maar voegt bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk. 

SSL certificaat

Deze optie zorgt voor extra vertrouwen onder de bezoekers van je website. Echter, het is wel de duurste optie. De certificaatautoriteit voert een check uit van de bedrijfsgegevens via bijvoorbeeld de KvK.