Wat is een Trojaans paard?

Een Trojaans paard, dat ook wel trojan virus genoemd wordt, is een vorm van malware. Het is ontworpen om onbevoegden toegang te verlenen tot systemen van gebruikers. De malware is vaak vermomd als legitieme software en blijft vaak onopgemerkt.

Trojaans paard

De term ontleent zijn naam aan het geweldige verhaal van de Trojaanse oorlog. Volgens de Griekse mythologie kregen de Trojanen een vredesoffer aangeboden in de vorm van een groot houten paard.

Toen de Trojanen het paard feestelijk hadden binnengehaald, en de poorten weer hadden gesloten, kwamen de soldaten, die verborgen hadden gezeten in het paard, tevoorschijn. In de nacht stapten ze uit het paard en openden de stadspoorten zodat het Griekse leger de stad kon veroveren. Trojan software werkt eigenlijk op dezelfde manier, waarbij de stad hetzelfde is als je computer en het paard de toegang opent voor kwaadwillenden.

Hoe krijg je een trojaans paard?

Trojaanse paarden kunnen op verscheidene manieren je computer besmetten. Het kan via een computerspel die je van een vreemde website gedownload hebt, of in een mp3 nummer van je favoriete zanger zitten. Het kan zitten in al het andere wat je hebt gedownload van een ongeautoriseerde bron. Een veelvoorkomend geval voor cybercriminelen is dat zij een Trojaans Paard in een bijlage van een e-mail verstoppen. Tot slot zitten veel Trojaanse paarden in pornografisch materiaal verstopt en sluimeren ze rond in bestanden op torrent-netwerken.

Trojaans paard

Wat doet het?

Trojaanse paarden kunnen gegevens (zoals je creditcardgegevens) stelen en daarnaast nog meer malware installeren. Een veelvoorkomende activiteit van Trojaanse paarden zijn de installatie van backdoors (achterdeurtjes) die wijzigingen aanbrengen in uw beveiligingssysteem.

  1. Sommige Trojans zijn ontworpen om te spioneren. Zij wachten tot je toegang hebt tot je online bankaccount en sturen vervolgens je gegevens door naar degene die de controle heeft.
  2. Daarnaast kan een Trojan je computer onderdeel maken van een botnet. Je computer wordt een soort slaaf (zombie) in een netwerk dat wordt bestuurd door één of enkele hackers.
  3. Trojaanse paarden kunnen ook smartphones infecteren. Cybercriminelen kunnen zo vanaf jouw telefoon dure sms-berichten sturen naar premiumnummers met hoge belkosten.

Scannen, opsporen en verwijderen

Het is uitermate belangrijk om een goed anti-virusprogramma te installeren van een legitiem bedrijf. Blijf uit de buurt van dubieuze website en download zeker geen illegaal materiaal van torrent-netwerken. Als u bepaalde software en programma’s gratis kunt downloaden, in plaats van honderden euro’s te betalen, is het vaak te mooi om waar te zijn. Klik nooit op voor de hand liggende spam-links (phishing) en wees te alle tijden alert.