Virtual reality

Wat is virtual reality?

Virtual reality, letterlijk vertaald: ‘schijnwerkelijkheid’, het is iets wat razend echt lijkt, maar het niet is. De computer simuleert een nieuwe (virtuele) wereld en gebruiker ervaart het gevoel in een andere omgeving te zijn dan degene waarin ze zich feitelijk bevinden.

Virtual reality voor de consument

Veel videogames passen de technologie toe om gamers in een interactieve wereld te plaatsen. Of het op de bestuurdersstoel van een auto is of op het slagveld in first person, alles is mogelijk. Je bent gewoon een toeschouwer die kijkt naar de gebeurtenissen die in de (virtuele)wereld plaatsvinden. Hoewel er verschillende weergavemethoden zijn, is de headset een van de meest populaire manieren om virtual reality te ervaren. Headset-apparaten gebruiken stereoscopische technieken om het beeld diepte te geven en een driedimensionaal zicht te creëren

Stereoscopie creëert geen levensechte ervaring. De mogelijkheid om de bewegingen van een gebruiker te volgen, voornamelijk hoofd- en oogbewegingen, zorgen ervoor dat het beeld in de headset, jouw perspectief veranderen. Dus, als je hoofd naar links draait, geeft het display alles weer wat zich links in de virtuele omgeving bevindt.

Virtuele interactiviteit

Om ervoor te zorgen dat je hersenen een echte virtuele wereld waarnemen, zijn een paar essentiële factoren. Naast het zicht moeten ook andere zintuigelijke waarnemingen worden geactiveerd. Om de perceptie van onze realiteit te veranderen, moet er een bepaald niveau van virtuele interactiviteit zijn. In een virtuele wereld zou je dus naar voren, achter of door de wereld kunnen navigeren. Op deze manier kan het gevoel ontnomen worden dat je slechts een uitgebreide 3D-film aan het kijken bent. Wanneer we in staat zijn om vrij met die omgeving mee te bewegen en de interactie met mensen of voorwerpen aangaan, kunnen we onze hersenen bedriegen, en is het (virtuele) realiteit.

VR zakelijk

Virtual reality heeft veel praktische doeleinden buiten gamen en wordt gebruikt voor trainingssimulators voor het opleiden van soldaten, piloten en artsen. Met simulators worden levensechte situaties nagebootst waardoor specialisten zo goed mogelijk worden voorbereid voor het ‘echie’.

Ontwikkelingen van de laatste jaren

De virtuele realiteit heeft de laatste jaren een groei gemaakt, dankzij de buitengewoon verbeterde technologie en hardware. Apparaten zoals de Oculus Rift hebben de VR-ervaring verbeterd door superieure grafische weergave en een breder bewegingsbereik. Daarnaast hebben lagere kosten van onderdelen ervoor gezorgd dat virtual reality-apparaten voor consumenten betaalbaarder zijn geworden.