Windows

Wat is Windows?

Windows is een besturingssysteem voor de pc, ontwikkeld door Microsoft. Windows is in de laatste decennia uitgegroeid tot een van de meest populaire besturingssystemen. Binnen de grafische userinterface heeft elk programma een eigen venster, waardoor veel gebruikers het zeer gebruiksvriendelijk vinden.

De ontwikkeling van Windows

De geschiedenis van Windows voert terug naar het jaar 1985, toen de Windows 1.0 op de markt kwam. Voorbeelden van populaire toepassingen op het besturingssysteem van toen zijn het kladblok, de rekenmachine, de kalender, Paint en Writer.

In 1995 werd Windows 95 uitgebracht, in 1998 Windows 98. Dit zorgde voor een grote verandering op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt; steeds meer gebruikers raakten bekend met het besturingssysteem en de ontwikkelingen hebben een grote bijdrage gehad voor de totstandkoming van de computer (PC).

In de latere jaren volgden versies als Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en 8. In juli 2015 is Windows 10 uitgebracht, wat tevens de meest recente versie is van het besturingssysteem. Windows 10 is een uitbereiding van Windows 8, met enkele vertrouwde functies uit eerdere versies van Windows, zoals het startmenu.

Populaire toepassingen van Windows

Bekende programma’s waarmee je in Windows kunt werken, zijn bijvoorbeeld: Word, Powerpoint, Excel en Outlook. Deze toepassingen zijn wel pas te gebruiken als je Microsoft Office aangeschaft.