API

Wat is een API?

Een API of application programming interface, is de motor van onze verbonden digitale wereld. Het is de digitale boodschapper die een verzoek indient en een systeem vertelt wat er moet gebeuren. API’s maken interacties mogelijk tussen applicaties, data en apparaten. Om een bekend voorbeeld te geven, moet u een API als een ober beschouwen.

Voorbeeld voor dummies

Stel je voor: je zit in aan een tafel in een restaurant met de menukaart. De keuken maakt onderdeel uit van het systeem. Wat ontbreekt tussen jou (de verzender) en de keuken (de ontvanger) is de link om een bestelling te communiceren en te verzenden. Daar komt de ober, of de API binnen. In dit voorbeeld is hij of zij de boodschapper die het verzoek overbrengt aan het systeem, in dit geval de keuken.

Een API maakt de koppeling die ervoor zorgt dat data tussen twee systemen veilig en eenvoudig met elkaar worden uitgewisseld.

Online voorbeeld en uitleg

Waarschijnlijk ben je bekend met het online zoeken naar vluchten van luchtvaartmaatschappijen. Net als in het restaurant, heb je een menu met opties om uit te kiezen. Om een vlucht te boeken, werk je samen met de website en database van een luchtvaartmaatschappij. Toegang tot de database is nodig om te zien en te controleren of er stoelen beschikbaar zijn, op welke data en tegen welke prijs.

De API van de luchtvaartmaatschappij communiceert continue met de online boekingssite. Het verstrekt de informatie (data) tussen verschillende systemen. Het neemt het antwoord van de luchtvaartmaatschappijen op uw verzoek en levert het meteen af ​​aan de online boekingssite.