Kennisbank

Wat is Middleware?

Letterlijk omschreven staat het begrip voor het volgende: ‘Middleware helpt data uit verschillende bronnen toegankelijk te maken via een overzichtelijk systeem.’

Middleware komen we binnen de ICT-wereld tientallen jaren tegen, in 1969 introduceerde analist Alex d’Agapeyeff dit concept tijdens een NAVO-conferentie over softwareontwikkeling. In de loop der tijd is er veel veranderd en zijn er tal van toepassingen bijgekomen. De essentie is echter nog altijd gelijk als vroeger.

Een voorbeeld van internetbankieren

Internetbankieren vormt een uitstekend voorbeeld van een toepassing van middleware in de praktijk. Een klant die inlogt krijgt een overzicht te zien met al zijn of haar producten, zoals betaalrekeningen, spaarrekeningen, betaalopdrachten en verzekeringen.

Binnen de bank wordt deze data echter separaat opgeslagen en beheerd, vaak mogen afdelingen de informatie niet eens van elkaar zien. Gebruikers ervaren het totaal als ‘één wereld’, middleware verbindt de applicatieservers en maakt (anonieme) uitwisseling van gegevens en berichten tussen de diverse systemen mogelijk.

Middleware in de praktijk

Middleware draagt op diverse plaatsen bij aan de eenvoud van ons dagelijks leven, zonder dat gebruikers zich bewust hoeven te zijn van de specialistische kennis op het gebied van techniek, bedrijfsprocessen en beveiliging. Deze elementen zijn cruciaal tijdens het bouwen en onderhouden van een omgeving.

Middleware specialist

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons up. Axxius is gespecialiseerd in het bouwen, ontwikkelen en beheren van middleware omgevingen. Of kijkt u verder tussen onze middleware integratie oplossingen