Het logo van Axxius

Wat is Bash Scripting?

BASH is een afkorting van Bourne Again Shell, een shell programma geschreven door Brian Fox als verbeterde versie van het Bourne Shell programma ‘sh’. Het werd uitgebracht in 1989 als een van de meest populaire shell distributies van GNU/Linux besturingssystemen. 

Bash

Wat is een shell?

Een shell-programma is een uitvoerbaar binair programma dat commando’s verwerkt (die de gebruiker invoert) en deze vertaalt naar het aanroepen van bepaalde functionaliteiten van het besturingssysteem.

In de basis is Bash eigenlijk een interpreter van de commandline, die gewoonlijk wordt uitgevoerd in een programmavenster waarin de gebruiker commando’s kan geven om diverse acties uit te voeren. De combinatie van deze commando’s in een serie binnen een bestand, staat bekend als een Shell Script. Bash kan de commando’s van een Shell Script lezen en uitvoeren. Van alle beschikbare shells behoort Bash tot de meest populaire, de krachtigste en de meest gebruiksvriendelijke.

Wat zijn andere beschikbare Shells?

Bash is natuurlijk niet de enige beschikbare Shell, andere Shells zijn onder andere:

  • Bourne Shell (sh)

  • Almquist Shell (ash)

  • Debian Almquist Shell (dash)

  • kornShell (ksh)

  • Z Shell (zsh)

Van sommige heb je wellicht gehoord of deze misschien weleens gebruikt. De andere genoemde shells hebben verschillende regels, conventies, logica en achtergronden, wat betekent dat zij op elkaar kunnen lijken, maar toch op enkele subtiele punten van elkaar kunnen verschillen.

Running Bash

De meeste moderne Linux en Unix distributies bieden Bash als standaard Shell aan. Dit omdat Bash zeer geliefd en bekend is en bovendien een aantal handige functies bevat die andere Shells niet ondersteunen. Bepaalde besturingssystemen gebruiken echter een andere shell.

Om uit te vinden of je Bash gebruikt, kun je het echo commando gebruiken, samen met een speciale variabele die de naam van het huidige proces weergeeft:

$ echo $0
bash