Windows Powershell

Wat is Windows Powershell?

Het lijkt soms alsof het werken met de computer allen met de muis gebeurd, maar Powershell bewijst dat dat anders ligt. Bijna alles wat je normaal kunt uitvoeren via de interface op het bureaublad, kan ook uitgevoerd worden via Powershell. Het is een zeer geavanceerde omgeving, die ook nog met extra functies kan worden uitgebreid. Powershell is gerelateerd aan de opdrachtprompt.

Hoe maak je gebruik van Powershell?

Met behulp van Powershell kun je bij het besturingssysteem van je PC als het ware in de machinekamer kijken en deze bedienen door simpelweg een script in te voeren. Powershell is geïnstalleerd op iedere computer; je hoeft alleen maar naar het woord te zoeken in het startmenu. Daarnaast kun je ook een snelkoppeling maken, maar voor het gebruik daarvan heb je de rechten van beheerder (administrator) nodig.

De makkelijkste manier om gebruik te maken van Powershell is door de Windows toets + X tegelijk in te drukken. Er opent zich een menu met verschillende opties waaronder het configuratiescherm, instellingen, het bureaublad etc.