Ruby (programmeren)

Wat is Ruby? (programmeertaal)

Ruby is een programmeertaal waarmee je snel en makkelijk objectgeoriënteerd (OO) kunt programmeren. De software is in 1993 ontworpen door de Japanner Yukihiro Matusmoto. Ruby is een open-source software die je gratis kunt implementeren.

De software is gelinkt aan andere programmeertalen zoals Ada en Eiffel en maakt gebruik van verschillende componenten hieruit. Door programmeurs wordt het vaak vergeleken met Python en Perl

Wat kun je ermee?

Ruby wordt vaak gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties. Doordat het een dynamische en begrijpelijke taal is met een eenvoudige syntax, vinden ontwikkelaars het prettig om met de software te werken.

Je hebt relatief weinig code nodig om extra functionaliteiten toe te voegen, maar toch is het een zeer krachtige tool om mee te werken. Grote bekende websites die gebruik maken van Ruby-applicaties zijn bijvoorbeeld DigiD en Groupon

Wat doet een Ruby developer?

Veel voorkomende werkzaamheden voor Ruby developers zijn het schrijven, ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe software- en webtoepassingen. Het opstellen en beheren van API’s (Application Programming Interfaces) en het testen en verbeteren van bestaande applicaties. Een ervaren Ruby developer voorziet daarnaast de opdrachtgever van concrete adviezen en voorstellen.

Beginnen met het programmeren in Ruby

Mocht je willen beginnen met het programmeren in Ruby, kijk dan op hun website voor meer informatie over de programmeertaal. De software heb je relatief snel onder de knie en het gebruik ervan is gratis. Verder zijn er talloze cursussen en trainingen die online worden aangeboden. Zoek in Google op de volgende zoekwoorden om te beginnen met programmeren in Ruby:

  • Ruby Programming
  • Ruby Training 360
  • Advanced Ruby Programming
  • Getting Started with Ruby on Rails
Ruby (programmeren)